Fetthalt i livsmedel

Fetthalt i livsmedel

Engelsk översättning fat content

Fransk översättning teneur en matière grasse

Italiensk översättning contenido de grasa

Tysk översättning Fettgehalt

Spansk översättning contenido graso

Fettandelen varierar från 0 till 100% i livsmedel. De högsta värdena finner vi i matfetter som matoljor 100%, smör 80% och margarin 70-80%. Nötter och frön är vanligen feta med 40-70% som i pekannöt 68%. Kastanjer är ett undantag med bara 2% fett. Ringa fettandel finns i kött utan fettkant, fågel utan skinn och fet fisk. Obetydligt med fett förekommer i råvaror som kyckling utan skinn, vitfisk, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, ris, gryn, mjöl, pasta, socker och i drycker. För enskild vara se varan.

Torkade varor har generellt högre fettmängd än färska. Exempelvis tappar en bresaola (torkat oxkött) upp till 40% av vattnet vilket gör att fettandelen ökat från 4% till 12%. När torkade varor som ris, bönor och pasta tillagas tar de upp vatten, varvid det omvända sker med minskat näringsinnehåll. I lågkaloriprodukter tillsätts vatten för att sänka kaloriandelen, vilket också sänker fettandelen. Tillagade varor har vanligtvis högre fettandel än färska. Detta tack vare att varan oftast tappar vatten om den kokas eller steks. En del av fettet i en vara brukar också försvinna vid tillagning, till exempel när man steker bacon.

Fetthalt i livsmedel allmänt (viktandel):

  • Mycket högt (60-100%): t.ex. matolja, smör och margarin.
  • Högt (40-60%): t.ex. nötter/frön och anka med skinn.
  • Medel (20-40%): t.ex. fläsk och gås med skinn.
  • Lågt (5-20%): t.ex. kött, fet fisk, inälvor.
  • Mycket lågt (0-5%): t.ex. kyckling utan skinn, skaldjur, grönsaker, spannmål.

Kött: Fetthalten varierar från 1-25% i rå köttprodukt, varav griskött är fetast och viltkött magrast. Om köttet putsas från fett är det mesta köttet magert. Bearbetat kött har ofta högre fetthalt på grund av fettinbladning vilket sker i färs och korv. Torkas varan ökar fettandelen ytterligare vilket till exempel gäller för salami (mjuk svensk salami cirka 33%, hård italiensk salami cirka 45%). Lågfettsprodukter innehåller låg andel kött och fett samt hög andel av andra varor och vatten (läs mer > Korvkvalité). Det mesta av fettet på fågel sitter i skinnet. Utan skinn är köttet magert. Fiskkött innehåller som regel obetydligt med fett, men vissa fiskar som lax, makrill och ål är relativt feta.

Fisk och skaldjur: Fisk kan indelas grovt i mycket mager fisk som torsk- och plattfiskar och i fet fisk som ål, makrill och sill. Skaldjur är generellt magert med mycket låg fetthalt.

Relativ fetthalt i kött, fågel , fisk och skaldjur (viktandel):

  • Mycket högt (20%+): t.ex. sidfläsk, korv, anka och gås med skinn, ål och makrill.
  • Högt (15-20%): t.ex kotlett med fettkant, lammfärs och lax.
  • Medel (10-15%): t.ex bringa, lammrygg, fläskkarré, revbensspjäll, nötfärs, kyckling med skinn och röding.
  • Lågt/magert (5-10%): t.ex entrecote, lamm- och grisbog, samt sill.
  • Mycket lågt/magert (0-5%): t.ex filé, viltkött, bakdelskött/stek, skinka/kassler, fågel utan skinn, torks- och plattfiskar, fiskrom och skaldjur.


FETTHALT I LIVSMEDEL

Matfett 35-100%

  • Rent fett: 100% (matolja, ister, kokosfett)
  • Flott: 70-100% (ister 100%, späck ~85%, talg ~70%)
  • Smör: 80% (Bregott 75%, mellan 60%,  mindre 43%, Lätt & lagom 40%)
  • Margarin: 38-82% (flytande 80-82%, hushåll 70-80%, bords 60-80%, lätt 38-40%.

Mjölkprodukter 0-40%

  • Gräddprodukter: 1-40% (grädde 12-40%, Milda 10-20%, crème fraiche 5-34%, gräddfil 12%)
  • Ost: 4-45% (dessertost 15-45%, hårdost 5-38%, mesost 9-30%, färskost 1-35%, tofu ~4%)
  • Glass: 0-20% (Daimstrut 21%, grädd 12-15%, vegetabilisk 8-12%, mjukg ~7%, lättglass ~5%, sorbet 0%)
  • Mjölk, fil: 0-4%

Kött (nöt, kalv, lamm, gris, vilt, chark) 2-45%

  • Påläggskorv: 10-45% (hård salami ~45%, mjuk ~33%, medvurst ~35%, mager ~9%)
  • Maträttskorv: 7-25% (fläsk/kött ~22%, falu 18-23%, lamm ~20%, wiener 15-23%, stång ~14%, lätt 7-15%)
  • Chark: 2-35% (rimmat fläsk, bacon 20-35%, lätt ~4%, sylta 10-30%, skinka 3-5%, kassler ~2%)
  • Färs: 5-25% (fläsk 15-25%, lamm 15-20%, bland 10-20%, nöt 5-15%, vilt 2-10%)
  • Framdelskött: 5-15% (oxbringa, högrev ~14%, lamm ~12%, kalv ~6%, karré, spjäll 11-14%, bog 4-7%)
  • Med fettkant: 5-20% (fläsksida ~20%, lammkotlett ~17%, fläskkotlett ~12%, ryggbiff, entrecote ~7%)
  • Bakdelskött: 2-5% (stek, skinka 2-5%, flankstek ~5%, rostbiff  ~3%)
  • Rent kött: 2-4% (filé, biff 3-4%)
  • Vilt: 1-2% (kanin/hare ~3-4%, kallrökt ~3%, torkat ~18%)
  • Inälvor 1-15% (tunga 10-15%, hjärta 6-8%, njure 3-6%, bräss 3-8%, lever 3-5%, leverpastej 15-25%)

Fågel 1-40%

  • Fågel med skinn: 2-40% (anka ~40%, gås ~34%, duva ~24%, höna ~21%, kyckling hel/lår/vinge, ~14%, bröst ~7%, fasan ~9%, kalkon ~5%, ripa 2%)
  • Fågel utan skinn: 1-10% (duva ~8%, gås ~7%, höna ~6%, kyckling ~3%, vildfågel ~1%)
  • Ägg: 10% (gula ~30%, vita 0%)

Fisk, rom skaldjur: 1-35%.

  • Fet fisk: 5-35% (ål ~33%, makrill ~25%, lax 12-16%, röding ~8%, sill ~9%, matjes ~23%, böckling ~13%)
  • Övrig fisk: 0-1% (tonfisk ~5%)
  • Fiskrom: 2-3% (tubkaviar 33%, löjrom saltad < 2%)
  • Skaldjur: 1-2% (friterade räkor ~15%)

Trädgård 0-20%

  • Grönsaker, svamp, frukt, bär, sylt: 0-3% (svarta oliver i olja ~35%, avokado ~20%)
  • Rotfrukter: 0-1% (chips, ostbågar ~30%, popcorn 15-22%, pommes frites 7-18%).

Spannmål, bröd 1-70%
För bröd och bakverk är det en fråga om graden av fettinblandning.

  • Nötter, frön: 2-70% (pekan, para, hassel, valnöt, kokosflingor 60-70%, sesam, mandel, solros, jordnöt, pistage, cashew, pumpa 45-55%, linfrö ~42%, kokosnöt ~35%, kastanj ~2%)
  • Ris, mjöl, pasta, gryn, kryddor: 0-3% (sojamjöl ~24%, vällingpulver 2-16%, frukostflingor 1-20%)
  • Bröd: 0-25% (vitt 1-25%, giffel 21%, baguette 1%, mörkt 1-7%, hårt/skorpor 2-10%)
  • Kex, rån: 2-30% (fyllda ~30%, salta 20-30%, ostkex ~25%, Digestive ~20%, Marie ~13%)
  • Finbröd, bakverk: 10-35% (mördeg ~34%, chokladbiskvi/bollar ~30%, wienerbröd ~27%,  sachertårta ~24%, sockerkaka ~20%, semla ~16%, småkakor 20-35%, rulltårta ~15%, gräddtårta~12% vetebröd ~10%, maräng 0%)
  • Choklad: % (mörk 30-40%, mjölk ~35%, vit ~40%, kakaopulver ~20%).
  • Godis: 0-35% (chokladpraliner ~35%, kexchoklad ~25%, Mums-Mums ~15%, kola ~20%, lakrits ~3%, gelékonfekt, karameller, skumgodis, tuggummi ~0%). 

Drycker 0-3%

  • Vatten, läsk, juice, saft, kaffe, te, öl, vin, sprit: ~ 0% (mjölkchoklad ~2%, irish coffee ~3%)

Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08

Läs mer

Fett

Mättat fett i livsmedel

Enkelomättat fett

Fleromättat i livsmedel

Korvkvalité

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj