Molybden

Molybden

(blymalm)

Latin: Molybdaenum

Engelsk översättning molybdenum

Fransk översättning molybdéne

Italiensk översättning molibdeno

Tysk översättning Molybdän

Spansk översättning molibdeno

Molybden (Mo) även kallat "blymalm" är ett metalliskt grundämne (se dito) som finns i mark och vatten. Det förekommer inte i gedigen form i naturen, utan endast som kemiska föreningar, dessutom i ringa omfattning. Halten av molybden i jorden varierar mycket mellan olika områden. Molybden redovisas inte i närings­deklarationer.

Användning: Det enda mineralet av praktisk betydelse är molybdenglans (legering med järn) som främst används inom stålindustrin.

Miljö: Molybden utgör ett viktigt mikronäringsämne för bakterier, svampar och gröna växter. Det ingår i olika enzymer som katalyserar en del bakteriers upptag av luftkväve och i reduktionen av nitrat till nitrit i växter och mikroorganismer. Den pågående försurningen av miljön anses minska molybdenets tillgänglighet.

Tillsatser i mat: Molybden förekommer inte i mattillsatser.

Förekomst i mat: Molybden tillförs kroppen främst från spannmål, baljväxter, nötter, inälvsmat, mjölkprodukter och ägg. Sojamjöl har extra högt innehåll (~1 mg/100g).

Förekomst i kroppen: Molybdens roll som essentiellt (livsviktigt) näringsämne för människa är oklar. Molybden ingår i enzymer som behövs för proteinomsättningen. Även om molybdenbrist inte beskrivits hos människa antas molybden vara ett essentiellt spårelement under fosterlivet och hos nyfödda.

Behov mikrogram/dag: Näringsrekommendation saknas i Sverige. Uppskattat "adekvat intag" per dag enligt Institute of Medicine, USA: 45 µg (mikrogram = miljondels gram).

Hälsa: Molybdenbrist har inte påvisats hos människa mer än i ett fall där specialkost åts under en lång period. Långvarig exponering för molybdendamm i arbetet kan ge upphov till lungpåverkan. EU har fastställt en övre gräns för säkert intag för vuxna till 10 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag, vilket för en person som väger 60 kg motsvarar 0,6 mg per dag. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Mineraler, spårämnen

Enzymer

Grundämnen

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj