Engelsk översättning lecithin

Fransk översättning lécithine

Italiensk översättning lecitina

Tysk översättning Lecithin

Spansk översättning lecitina

E322 Lecitin är ett ämne som erhålls som biprodukt vid raffinering av sojaolja. Produkten används främst som emulgeringsmedel (bindemedel) i livsmedel till exempel i margarin och choklad (se > Om choklad). Lecitin kan vara flytande eller plastiskt. Läs mer > Om bönor.

Lecitiner (av grekiska lekithos = äggula) är en ämnesgrupp tillhörande fosfolipiderna, som i sin tur är en undergrupp bland lipiderna. Lecitiner finns i alla djur- och växtceller och är viktiga komponenter i bland annat cellmembraner och nervvävnad. Lecitinet i äggula fungerar som emulgeringsmedel när man till exempel blandar till majonnäs. Lecitinet i kakao fungerar som bindemedel i choklad.

Hälsa: Risk för överkänslighetsreaktioner hos individer som är allergisk mot soja, ärter och jordnötter. Symptom: Kan ge illamående och yrsel.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-04

Läs mer

Om choklad

Om bönor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj