Matcirkeln

Fotograf/bild: Livsmedelsverket

Matcirkeln

(kostcirkeln)

Matcirkeln anger vad vi bör äta uppdelat i 7 grupper. Det första kostrådet lanserades 1916 i USA omfattande 5 grupper som senare blivit "The Basic 7". Om man varje dag äter något livsmedel från varje grupp i matcirkeln får man en bra variation av näringsämnen.

  1. Frukt och bär.
  2. Grönsaker.
  3. Potatis och rotfrukter.
  4. Bröd, mjöl och gryn.
  5. Matfett.
  6. Mjölk och ost.
  7. Kött, fisk och ägg.

I den svenska modellen av matcirkeln anges inga mängder. Kostcirkeln uppmanar oss att äta varierat, välja fettsnålt och fiberrikt. Man behöver inte äta lika mycket från alla grupperna. Välj gärna stora portioner av rotfrukter, grönsaker, frukt och bär samt bröd, mjöl och gryn, men var sparsam med matfett.

Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Livsmedelverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj