Risdryck

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Risdryck

(rismjölk, amazake, sikhye )

Engelsk översättning rice milk

Fransk översättning lait de riz

Italiensk översättning latte del riso

Tysk översättning Reismilch

Spansk översättning leche del arroz

Risdryck är vegetabilisk "mjölk" som pressats ur fermenterat/jäst ris. Drycken säljs vanligtvis osötad, men förekommer även sötad. Den har ändå söt smak, vilket uppstår på naturlig väg vid fermenteringen. Dock förekommer risdrycker som sötats med socker, sirap eller honung, liksom smaksatta på olika sätt till exempel med choklad eller vanilj.

  • Fetthalt: 1,3%.
  • Smak: Krämig fyllig, lätt sötaktig nötsmak.
  • Alternativ vara: Sojadryck, mellanmjölk.
  • Försäljning: Året runt. Förekommer osötad ("naturell") och sötad ("original"). Ofta blandad med andra vegetabiliska drycker.
  • Jämförpris: 20-30 kr/liter (standardmjölk ~10 kr/liter).
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor.

Amazake är en traditionell japansk lätt alkoholhaltig dryck tillverkad av fermenterat (jäst) ris. Smaken är sötaktig. Amazake förekommer också som pasta och används som smaksättare i matlagning till exempel desserter.

Sikhye
är en koreansk motsvarighet till amazake och används på samma sätt.

Hälsa/näring: Drycken berikas vanligtvis med vitaminer (B12, riboflavin, se dito), mineraler och andra näringsämnen (ekologiska berikas inte). Det är bra att ta för vana att välja berikade vegetabiliska drycker, eftersom de oftast är berikade med näringsämnen som drycken saknar helt eller har låg naturlig halt av. Observera att risdryck inte ska ges till barn under sex år, eftersom den kan innehålla arsenik.


SÅ ANVÄNDS RISDRYCK

Risdrycker används som ett alternativ till mjölk, som dryck eller i matlagning. Det är ett alternativ för laktosintoleranta (läs mer > Laktosintolerans).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Vegetabilisk dryck

Riboflavin (B2)

Laktosintolerans

Vitamin B12