Kalorimängden i spannmålsprodukter är högt om det är en torr vara och mer "medel" om tillagad. Om varan inte äts torr är kalorimängden i tillagad vara det intressanta.

Energitäthet Kcal/100 gram (Läs mer > Kalorier i livsmedel).

  • Mycket lågt 0-50
  • Lågt 50-100
  • Medel 100-200
  • Högt 200-400
  • Mycket högt 400-884

Spannmålsprodukter 50-700 Kcal/100 gram. Matbröd 220-410, vetebröd 280-360. Nedan ett urval. I övrigt se respektive vara.

  • Pasta och ris 100-350
    Kokt pasta 130 (okokt 360)
    Äggnudlar kokt 145, risnudlar 165
    Kokt ris 120 (okokt 360)
    Kokt grötris 200
    Kokt vildris 90
  • Torra groddar, kli, kross 300-350
  • Gryner (torr vara): 325-375
    Polenta och bovete 335
    Manna­gryn, korngryn 350
    Couscous, bulgur 360
    Havregryn 370
  • Mjöl: 325-450
    Råg 325
    Korn 340
    Vete, majs, ris 350
    Sojabönor 445
  • Vällingpulver 400-450
    Välling tillagad 60-75
    Gröt tillagad 75-100
  • Nötter: 225-690
    Kastanj 230
    Kokos 350
    Cashew, pistage, jordnöt, sötmandel 600
    Hasselnötter 650
    Valnöt, para, pecan 675
  • Vitt bröd 220-310
    Chapati 225
    Långfranska 260
    Bagett 290
    Giffel 300
  • Ljust matbröd 230-300
    Korn./grahamsbröd 240
    Rågsiktsbröd 265
    Tunnbröd 280
  • Mörkt matbröd 220-270
    Pumpernickel 220
    Rågbröd 250
    Kavring 270
  • Hårt bröd 330-410
    Fint knäckebröd 350
    Rågknäcke 350
    Havreknäcke 390
    Veteknäcke 400
  • Vetebröd 280-360
    Semla fylld 333
    Vetebullar /veteängd 355
    Wienerbröd 455
    Sockerkaka 300
    Rulltårta med sylt 380

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj