Om rotsaker, rotfrukter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om rotsaker, rotfrukter

(rotsaker, rotfrukter, rotgrönsak, råkost, rova, rovor, sopprot, sopprötter, Världens produktion rotsaker/rotfrukter)

Engelsk översättning root vegetables

Fransk översättning légumes racines

Italiensk översättning ortaggio a radice, tuberi

Tysk översättning Wurzelgemuese

Spansk översättning tubérculos

Vadå rot-frukt? En "rotfrukt" är väl inte en frukt? Borde det inte heta rotsak, vilket det ibland kallas? Det tycker i alla fall vi på Kunskapskokboken. En "rotfrukt" är enligt Akademin en "gemensam benämning på alla växter med uppsvälld rot som kan användas som föda". Till exempel sockerbetor, rödbetor, kålrot, morot, rot­selleri och rättika (se innehållsförteckning till höger). Kan också benämnas råkost, fast... Rotfrukt/-sak är inget biologiskt begrepp, utan gastronomiskt. Någon strikt indelning av vad som är rotsak finns inte. Den vanligaste rotsaken är potatis (läs mer > Om potatis). Står det dock bara "rotfrukt" i ett recept, så avses i allmänhet "övriga rotfrukter", det vill säga inte potatis. Solklart?

Sopprötter är rotsaker som används i soppor och grytor, till exempel morötter, kålrot och palsternacka. Ibland räknas även vissa grönsaker som lök och selleri till sopprötter. I övrigt är det ett omdöme om person, en dumbom eller knäppgök = sönderkokt hjärna.

Rovor (rova): Innan potatisens införande i kosten på 1800-talet åt man rovor, vanligtvis kålrot.  

Tvättade rotsaker: I handeln är det numera brukligt att rotsaker säljs tvättade, för att det är bekvämt för konsumenterna. Dessa har sämre hållbarhet eller har behandlats för att öka hållbarheten. Skala och tvätta sådana rotsaker innan tillagning, trots att de ser rena och fina ut. Allra bäst är att köpa otvättade, renborstade rotsaker.


PRODUKTION ROTSAKER

Världsproduktionen av rotsaker var drygt 900 miljoner ton år 2017, vilket utgjorde 10% av alla producerade vegetabiliska matvaror (läs mer > Om vegetabilier). Potatis är den mest odlade rotsaken med plats 5 på den vegetariska rankinglistan, efter rörsocker, majs, vete och ris. Näst potatis är kassava den mest producerade rotsaken, följt av sötpotatis. Potatis odlas mest i Nordamerikas och Europas tempererade områden, medan kassava, sötpotatis, yams och taro finner man i de varma områdena. Läs mer, se respektive vara.

 Rotsaker

2017 Mton

Andel

Andel veg.

2008 Mton

Ändring

 Potatis

388

42%

  4%

329

18%

 Kassava

292

31%

  3%

230

27%

 Sötpotatis

113

12%

  1%

107

6%

 Yams

  73

  8%

  1%

  53

38%

 Morötter

  43

  5%

0,5%

  34

26%

 Rotsaker diverse

  11

  1%

0,1%

    9

18%

 Taro

  10

  1%

0,1%

  12

-16%

 Rosésalladsrot (chicory root)

0,5

0,1%

0,0%

0,7

-26%

 Cocoyam, yatiarot

0,4

0,0%

0,0%

0,5

-12%

 Övriga rotsaker *)

  11

1,1%

0,1%

9,0

18%

 Summa rotsaker

930

100%

10%

784

19%

 Världens befolkning

7,6 miljarder

6,7 miljarder

11%

*) Arracacha (Arracacoa xanthorrhiza), arrowrot (Maranta arundinacea), chufa (Cyperus esculentus), sago palm (Metroxylon spp.), oca and ullucu (Oxalis tuberosa and Ullucus tuberosus), yam bean, jicama (Pachyrxhizus erosus, P. angulatus), mashua (Tropaeolum tuberosum); jordärskocka, topinambur (Helianthus tuberosus).
Källa: FAOSTAT


Läs mer > se respektive rotsak. Cikarorot används till produktion av endiver, läs mer > Endiv.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Matbiologi frukt

Nöt, frö eller frukt?

Om potatis

Om grönsaker

Om frukt och bär

Om spannmål och säd

Recept med Om rotsaker, rotfrukter

Det finns 20 recept med Om rotsaker, rotfrukter