Eriksdals vattenverk 1888

Fotograf/bild: Alternative Consumer

Vatten i livsmedel

(vattenhalt i livsmedel)

Vatten i livsmedel (viktandelar): Vattenandelen i livsmedel kan vara från 0% (matolja) till 100% (cola light). De flesta animaliska produkterna som kött och fisk torkar ut, vattenminskar vid tillagning. Redan torra/torkade spannmålsprodukter tar till sig vatten, som vitlök, ris, pasta och bönor.

Vatten i livsmedel i % av varan (cirka):
  • Mycket högt 90-100% till exempel gurka och ostron.
  • Högt 60-90%  till exempel kött och ägg.
  • Medel 30-60%  till exempel flertalet ostar.
  • Lågt 5-30%  till exempel hårt bröd och nötter.
  • Obetydligt 0-5%  till exempel matolja, socker.

Andel: 0-30% lågt, 30-60% medel, 60%+ högt.

Kött: 50-80%
Rent kött 60-80%.
Rökt, torkat = lägre.
Bacon 50%.

Köttprodukter:
Korv 40-80%. 
Salami mjuk sort 48%, fast sort 28%. 

Fågel: 50-75%
Kycklingfilé 0-75% (grillat 58%)
Gås 50%, bröst utan skinn 69%

Ägg: 75%
Äggula 50%
Äggvita 88%

Inälvor: 70-80%
Leverpastej 55%

Fisk: 50-85%
Marulk 83%
Ål 52%
Torkad fisk 14%

Fiskrom: 50-75%
Tubkaviar 45%
Rökt fisk 35%

Skaldjur: 70-85%
Havskräfta 73%
Sötvattenskräfta 82%
Ostron 82%

Mejeriprodukter: 75-90%
Matolja 0%.
Smör 17%, bordsmargarin 20-65%
Hårdost 15-60%.
Färskost 50-80%
Dessertost 40-65%

Grönsaker: 45-95%.
Gurka 95%.
Svarta oliver 45%
Svamp 90%

Rotfrukter: 75-95%
Potatis 80%
Rädisa 95%

Frukt och bär 70-95%
Banan 74%
Melon 90%
Torkad frukt 30%

Spannmål 10-85%
Ris 10-15%, kokt 70%
Mjöl, gryn 10-15%, välling 85%.

Bröd: 3-60%
Hårt 3-10%
Mjukt 25-40%
Finbröd 5-60%

Pasta, nudlar: 10-15%,  kokt 67%
Nötter, frön: 2-7%, kastanj 50%

Sött: 0-20%.
Socker 0%
Sirap 19%
Godis 0-20%

Drycker 40-100%

Alkoholfritt 80-100%

Alkoholhaltig 40-95%, likör 40-60%

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj