Philadelphia

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Philadelphia

(Philadelphia® = amerikansk krämig färskost)

Engelsk översättning Philadelphia® = American cream cheese

Fransk översättning Philadelphia® = fromage à la crème américain

Italiensk översättning Philadelphia® = queso crema americano

Tysk översättning Philadelphia® = Amerikanischer Topfen, Weisskäse

Spansk översättning Philadelphia® = queso crema americano

Philadelphiaosten presenterades första gången 1880 i New York. Namnet har den fått av staden med samma namn, som ansågs vara ostcentrum i USA. Det är idag världens mest sålda bredbara ost och saluförs i mer än 90 länder. När osten lanserades i Sverige 1968 såldes den från speciella Philadelphiabilar.

  • Osttyp: Färskost (creem cheese) tillverkad av komjölk och grädde.
  • Ursprung: USA. Registrerat varumärke.
  • Tillverkning:
  • Form: Ostmassa.
  • Användning: Osten används mest som smörgåspålägg, men är mest känd som ingrediens i cheesecake. Den används på många andra sätt i matlagningen, som i såser, pajer och bakverk. Med florsocker och lite citronsaft är den god som glasyr.
  • Ytskikt: Vit, slät ostmassa.
  • Snittyta: Vit, slät ostmassa.
  • Konsistens: Krämig, bredbar.
  • Smak: Mild, lätt syrlig och gräddig. Förekommer smaksatt på olika sätt.
  • Lagring: Lagras ej.
  • Fetthalt: Mager, halvfet, eller helfet 3-30% fetthalt. Original 21-29%, Naturell 21,5%, Light 11%, Extra light 3%.
  • Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad fpk håller 2-3 veckor
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Recept med Philadelphia

Det finns 57 recept med Philadelphia