Pastaplattor, lasagne

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pastaplattor, lasagne

(lasagne verdi, lasagnette, lasagnotte, lasagne al forno, mafalde, mafaldine, maltagliati, Klassiska lasagnerätter)

Latin: lasanum

Engelsk översättning lasagne

Fransk översättning lasagne

Italiensk översättning lasagne, lasagna, lasagne al forno, Lasagne alla Bolognese, alla Genovese, Pasticcio, Pastitsio

Tysk översättning Lasagne

Spansk översättning lasagne

Pastaplattor (it. lasagne, lasagna) är utplattad pasta i rektanglar (it. rettangolo), kvadrater (quadrucci), eller skurna till band i olika bredd. Till skillnad från bandpasta används lasagnebanden som regel till gratänger. Med "lasagne" avses ofta maträtt med dessa plattor. Namnet kommer från latinets lasanum som var namn på den panna som rätten tillagades i. På italienska blev det lasagna/lasagne som namn på rätten.

  • Form och vikt: Torkade plattor säljs vanligen i skivor 8x17 centimeter. Det finns också andra format, liksom veckade remsor. Frysta, liksom dagsfärska plattor, ökar sin vikt med cirka 25% vid tillagning.
  • Portionsvikt: Till en gratäng för 4 portioner åtgår cirka 250 gram (12 torkade plattor 8x17 cm), vilket ger cirka 150 gram tillagad pasta per portion (= 60 gram torr pasta per portion).
  • Tillagningstid: Torkad cirka 30 minuter.
  • Smak: Mild smak.
  • Alternativ vara: Bandspagetti i en lasagne. I en gratäng kan de flesta pasta användas.
  • Försäljning: Torkad lasagne är allmänt representerad i svenska butikshyllor, även grön spenatlasagne. Färsk (= halvfärsk) kan förekomma. Frysta halvfabrikat av lasagnerätter är vanligt.
  • JämförprisMycket lågt (medel). Kilopriset i svenska butiker på torkade lasagneplattor är 25-50 kr (tillagat pris 10-25 kr/kg). Ekologisk 50 kr/kg eller mer. Glutenfri runt 100-lappen (tillagat ~50 kr/kg) vilket är ett medelpris för tillbehör. Färsk (= halvfärsk) 70-100 kr/kg (tillagad 40-60 kr/kg = medelpris). Halvfabrikat av lasagnerätt kostar 30-140 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Torkad pasta förvaras torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet. "Färsk" pasta förvaras i kylskåp inpackad, gärna i fuktig duk. Hållbar i några veckor, men torkar succesivt ur.

Lasagne är ett begrepp för pastaplattor eller maträtt med sådana. Lasagne verdi (grön) är pastaplattor som färgats, smaksatts med spenatspad. Lasagnette är mindre lasagneplattor, vanligtvis remsor. Det kan också vara namn på rätt, vanligen vegetarisk. Lasagnotte är större, längre plattor.

Mafalde ("princesspasta") är veckade/vågiga pastaremsor. Mafaldine är mindre sådana. Namngivet efter prinsessan Mafalda av Savoyen (1902-1944), dotter till Italiens sista kung Victor Emmanuel III.

Maltagliati ("illa skuret") är oregelbundna pastaskivor. När man tillverkar/skär pastadeg till pastabitar eller band blir det alltid oregelbundna kantbitar över = maltagliati. Bitarna varierar i storlek, form och tjocklek. Vanligaste är att använda dessa bitar i soppa.


SÅ TILLREDS FÄRSKA LASAGNEPLATTOR

Pastadeg till lasagne bereds av mjöl, ägg och lite salt på samma sätt som annan pastadeg. Läs mer > Om pasta.

  • Ingredienser: Standard = 6 dl luftigt durumvetemjöl, 4 stora ägg och lite salt.
    Ett par matskedar matolja kan också ingå.
  • Blanda: Mjöl och salt blandas på bakbord. Gör en ring av mjölet och knäck äggen i mitten. Arbeta gradvis samman mjöl och ägg med en gaffel eller fingrarna tills den blir smulig. Fortsätt med händerna i 5-10 minuter. Knåda försiktigt tills degen blir en sammanhängande slät klump. Plasta in och lägg i kylskåp minst en halvtimme.
  • Valsning i maskin: Skär degen i hanterbara klumpar (4 st). Ta en klump och lägg tillbaka övriga i kylskåpet. Platta ut biten till centimetertjock. Pudra med mjöl och valsa den genom pastamaskin på bredaste inställning. Forma degen rektangulär och vik den två gånger. Platta till vid behov, pudra om degen är klibbig och kör degen med vecket vinkelrätt mot rullarna. Upprepa proceduren 10-12 gånger. Därefter körs degen utan att vikas upprepade gånger på allt mindre valsbredd tills 1,5 mm tjock. Skär till i lagom stora plattor t.ex. 8x16 cm till lasagne eller 6x6 till ravioli. Lägg på bakplåtspapper eller mjölat bord. Gör samma sak med övriga klumpar.
  • Handkavling sker i princip på samma sätt, men är mer ansträngande och svårare att få till jämna tunna ark.
  • Koka upp välsaltat vatten i stor kastrull. Se film via länk nedan. Tillsätt lite matolja för att inte pastaplattorna skall fasta i varandra. Ställ en stor bunke med iskallt vatten vid sidan av. Lägg ut handdukar eller bakplåts­papper. Koka plattorna allteftersom i någon minut eller så, (30 sekunder efter att vattnet åter kokat upp). Lyft över med hålslev till isvattnet för att avstanna kokningen. Lägg att rinna av i durkslag, eller lägg på handduk/bakplåtspapper och täck med handduk. Därefter är de klara att användas i lasagne eller till ravioli.
  • Lagra: Plattorna bör användas inom några timmar för att kunna avnjutas fullt ut, men de kan lagras 24 timmar i kylskåp inplastade i folie.

Se film via länk nedan. Se recept > Hemlagad färsk pasta.


SÅ ANVÄNDS PASTAPLATTOR

Lasagne är en ugnsgratinerad maträtt (it. lasagne al forno), som vanligen består av pastaplattor varvade med bechamel (vit grundsås), köttfärs och ost (se recept > Lasagne - grundrecept). Rätten varieras på olika sätt och det finns också vegetariska varianter.

Klassiska lasagnerätter:

  • Lasagne alla Bolognese är den vanligaste lasagnen. Den består av klassisk köttfärssås - Ragu alla Bolognese (läs mer > Pastasåser, köttfärssåser), vit grundsås (béchamel) blandat med riven ost och pastaplattor som varvats i form och ugnstekts. Se recept > Lasagne Bolognese.
  • Lasagne alla Genovese är en lasagne med pesto i béchamelsås. Se recept > Lasagne alla Genovese.
  • Pasticcio (grek. Pastitsio = "paj") är en grekisk variant av "lasagne" med lammköttfärs och béchamel, men med spagetti eller rörpasta i stället för pastaplattor. En pastagratäng om man så vill. Populär även i Italien.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01

Läs mer

Om pasta

Om prisjämförelser

Pastautrustning

Film: How to make dough and and lasagnesheets

Film: Cooking Pasta for Lasagna

Recept med Pastaplattor, lasagne

Det finns 17 recept med Pastaplattor, lasagne