Stångkorv är en gammaldags korv från tiden när man blandade ut korven med allehanda ingredienser för att kött var en bristvara. Köttandelen är låg (22%).

Historia: Stångkorv är en gammeldags korv, en variant av grynkorv, omtalad från slutet av 1600-talet. I Medéns Förlags "Matlexikon" 1956 kan vi läsa: "Stångkorv bereds av fett- och senblandat kött, lunga och korngryn. Köttet och lungorna mals och kokas, korngrynen förvälls och kokas. Massan kryddas med vitpeppar, krydd­peppar, lök och ev. mejram och stoppas i medelstora svinskinn (ö.a. fjälster). Korven steks hel eller kluven". Alltså en korv av slaktrester. Namnet stångkorv från "stånka korv" (stoppa korv), viket gjordes med en köttpress med en stång som hävarm (se > Korvstoppare). Det var ett tungt arbete varvid man "stånkade" (= pustade, stönade).

  • Korvtyp: Grynkorv (se dito), grovmald råkokt maträttskorv stoppad i naturskinn. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Smak: Milt smakrik.
  • Alternativ vara: Isterband.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande i handeln numera.
  • Jämförpris relativt annan huvudvara: Mycket lågt, 60-85 kr/kg. Gäller även tillagat. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C. Begränsad hållbarhet, några dagar. Se förpackning.

Innehåll: Nöt- och fläskkött, inälvor, bindväv, grissvål och fett, korngryn eller bovete, potatis och kryddor. Vanligen ingår tillsatserna antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250.

  • Köttandel *): Verklig andel cirka 22% (angivet på paketet ~26%. Se fotnot).
  • Vattenhalt **): Högt ~70%.
  • Relativ fetthalt **): Lågt, 10-15%..
  • Relativ proteinhalt **): Låg, 5-10%.
  • Kolhydrater **): Medel, 5-10%.
  • Salthalt: Normalsaltad ~2%.
  • Relativ energimängd **): Lågt, runt 150 Kcal/100g.
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.


SÅ ANVÄNDS STÅNGKORV

Stångkorven äts vanligtvis stek. Gärna tillsammans med stekt potatis och stekt Inlagda  rödbetor passar till.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05
Läs mer

Västgötakorv

Korvstoppare

Om prisjämförelser

Om korv, korvtillverkning

Grynkorvar

Tillverkningsmetoder korv

Film: Edward Blom, en liten film om något viktigt i livet

Musik: Willy Björkman - Stångkorv gula ärtor pyttipanna

Film: Christian Luuk om stångkorv

Film: Galenskaparna - Mor i skutan stånkar korv

Recept med Stångkorv

Det finns 1 recept med Stångkorv