Meloner

Fotograf/bild: Film: Business insiders, japanese melons

Meloner

(meloner, melon, sockermelon 1. sommarmelon 2. vintermelon 3. myskmelon)

Latin: Cucumus melo a) Cucumis melo reticulatus b) Cucumis melo inodorus c) Cucumis melo cantalupensis

Engelsk översättning melons, melon 1. summer melon 2. winter melon 3. musk melon

Fransk översättning melons, melon 1. melon été 2. melon hiver 3. melon musqué

Italiensk översättning meloni, melone, popone 1. melone estivo 2. melone invernale 3. melone muschiato

Tysk översättning Melonen, Melone, Zuckermelone 1. Sommermelone 2. Wintermelone 3. Moschusmelone

Spansk översättning melónes, melón 1. melón de verano 2. melón de invierno 3. melón almizclero

Meloner är av olika slag. Biologiskt är "Melon" (Cucumus melo) en art i släkte gurkor (Cucumis) inom familj Gurkväxter vilket beskrivs i detta kapitel (se film om japanska lyxmeloner, klicka på "Business insiders" under bilden ovan). Andra frukter i andra släkten som kallas melon är bland annat följande.

  • Vattenmelon (Citrullus lanatus) är en art i släkte Vattenmeloner tillhörande familj Gurkväxter. Läs mer > Vattenmelon.
  • African horned melon är inte en melon, men en art i gurkläktet. Läs mer > Kiwano.
  • Pepino melon är inte en melon utan är en art i familjen potatisväxter. Den ser dock ut som en liten melon och har söt smak. Läs mer > Pepino melon.
  • Vaxpumpa (eng. Wax gourd) som också kallas vintermelon är en annan art i ett annat släkte som till utseende och smak mer liknar pumpa eller squash. Läs mer > Vaxpumpa.

MELON, SOCKERMELON

Melon, även kallad sockermelon, är en art i släkte Gurkor med ursprung i det forna Persien (Iran). Melon finns avbildad i Egypten 2400 år f.Kr. De gamla grekerna odlade melon 300 år f.Kr. och frön fördes över av Christopher Columbus till Den nya världen. Ordet melon är franskt från latinets melopepo = äpple-vattenmelon. Det är en ettårig, krypande ört med stora handflikiga blad och gula blommor. Sorterna korsar sig lätt med varandra (men inte med vattenmelon), så det finns många hundratals olika sorter och nya tillkommer fortfarande. För att få lite ordning i mångfalden delas meloner in i grupper varav tre är av större gastronomisk betydelse.
  • C. melo reticulatus (retikulerad dvs. "nätliknande") = nätmeloner, även kallat äkta myskmeloner (se nedan), har ett nätliknande skal till exempel Galia och Ogden. Läs mer > Nätmelon. 
  • C. melo inodorus ("luktfri") = honungsmeloner till exempel honungsmelon och piel de sapo (se respektive).
  • C. melo cantalupensis = cantaloupemeloner som har grönt grovt räfflat skal, inte nätat. Till exempel italiensk Cantaloupe och dess japanska variant Yubari King, Persisk melon, franska Charantais och amerikanska Netted gem. Läs mer > Cantaloupe melon.
  • Övriga grupper (C. m. agrestis, conomon, Flexuosis m.fl) = vilda odlade sorter med slätt skal och syrlig eller mild smak liknande gurkor, till exempel Koreansk gurka och Armenisk gurka (se dito), samt odlade korsningar till exempel Crenshaw (Casaba × Persian), Crane (Japanese × North American cantaloupe).
Andra melonbegrepp:
  1. Sommarmeloner som skördas under sommaren har vanligtvis grovt skal, kort hållbarhet och är mycket smakrika. Som sådan räknas bland annat Cantaloupe, Galia och Ogden.
  2. Vintermeloner som skördas under hösten har vanligtvis ett blankt veckat skal, är hållbarare och inte lika smakrika som sommarmelonerna. Hit räknas bland annat honungsmeloner. Ej att förväxla med Vaxpumpa som också kallas vintermelon.
  3. Myskmelon (musk på persiska = parfym) är ett begrepp som används om olika meloner. Begreppet "mysk" finns i olika sammanhang till exempel i myskhjortar, myskoxe, myskanka eller myskmadra (växt). Mysk är också en speciell doft som förr utvanns ur myskhjortarnas testiklar för användning i parfymindustrin. Engelskans "musky" = luktar musk, ett ämne med stark söt doft. Begreppet är diffust, men cataloupe och nätmeloner i allmänhet anses vara myskmeloner.

Frukten är ett stort, saftigt och smakrikt "bär" (läs mer > Biologisk indelning frukt). Sockerme­loner har alla kärnhus i mitten, medan vattenmelonens kärnor är spridda i köttet (om de inte är kärnfria). Fruktköttet kan vara krämvitt, ljusgrönt, blekgult, gult, ljust eller mörkt orange.

  • Biologi: Bär (pepos). Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Karaktär och smak: Frukten är rund som en fotboll eller avlång. Skalet är hårt, slätt eller ojämnt. Färgen kan vara grön, gul eller vit, ibland fläckig. Fruktköttet är saftigt och sött, varierande beroende på sort. 
  • Mognad:  Sockermeloner är semi-klimakterisk frukt, arom och mjukhet utvecklas efter skörd men inte sötman på grund av avsaknaden av stärkelse i frukten (läs mer > Om frukt och bär). Därför är det avgörande att frukten mognar färdigt innan skörd.

    Mognaden hos en melon avgörs på skalets färg, lukt och konsistens, vilket dock är svårt för en ovan person att avgöra. Skal på mogna sockermeloner brukar få en lätt rosa ton, lukten blir mer påtaglig och den mjuknar något. En mogen melon får en svagt blommig, söt doft. Konsistens avgörs bäst vid melonen blomända som skall vara mjukare än skaftäden. Är nederdelen allmänt mjuk är den sannolikt övermogen, eller söderpressad av andra observatörer. Tryck försiktigt. Melonen mognar (och ruttnar) inifrån och ut och märks på utsidan oftast först i blomänden. Det yttre fruktköttet intill skalet är ofta hårt och smaklöst. Är man osäker kan man halvera melonen och provsmaka. Plasta in den med folie och låt mogna färdigt i rumstemperatur eller i kylskåp där den mognar långsammare.
  • Alternativ vara: Sockermeloner är ganska ersättningsbara mot varandra.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om. Säsong juni-oktober. Svensk växthusodlad melon kan förekomma juli-september. Importeras från Medelhavsländerna främst Spanien och från Sydamerika främst Brasilien.
  • Jämförpris: Allt från mycket lågt till högt pris beroende på säsong. Cantaloupe och charantais brukar vara dyrast och honungsmeloner billigast. Ekologiska meloner och meloner under lågsäsong är cirka 50% dyrare. Vatten­meloner är generellt billigare än sockermeloner, under högsäsong 15-30 kr/kg, ibland ännu billigare.
  • Förvaras bäst svalt, varierande 3-14°C beroende på sort. Meloner är temperaturkänsliga, särskilt de omogna. De är också känsliga för tryck och stötar. Mogna meloners hållbarhet är 10-20 dagar i rätta lagrings­förhållander. 2-14 dagar i rumstemperatur. Se film via länk nedan > How to wrap and store melons.

Tips: Säkrats att få en mogen, söt och saftig melon är att köpa en Honungsmelon eller Piel de sapo. Dessutom är priset vanligen lägre jämfört med till exempel cantaloupe (~25%) och andelen fruktkött högre (~10%), vilket tillsammans ger 30-40% lägre fruktköttspris i normalfallet. Vattenmeloner är också ett bra och billigt alternativ (läs mer > Vattenmeloner).

Hälsa: Meloner är näringsfattiga, innehåller hög andel vatten (~90%). Sockerhalt 7-8%. Lågt energivärde, cirka 37 Kcal/100g. Skillnaderna mellan olika sorter är ringa. Meloner anses som andra frukter vara nyttig mat rikt på vitamin C, samt mineraler. Melonerna bör sköljas för att salmonellabakterier kan förekomma på skalet.

Odla: Sockermeloner kräver en varm miljö och vill ha en djup, näringsrik jord med hög mullhalt och ett pH-värde omkring 7,0. De odlas i stora delar av världen, på friland i varmare länder och i kyligare länder i växthus.

Produktion meloner
: Världsproduktionen av meloner 
ökade från 1970 med 400% till 130 miljoner ton 2020 (världens befolkning +111%). Vattenmelon utgör 78% och ökade snabbare (+418%) än sockermeloner (+338%). Vattenmelon är den näst mest odlade frukten i världen efter banan. Största producentland är Kina med en marknadsandel på 57%. Näst största producent är Turkiet med en andel på 4% (utan vattenmelon 6%). Läs mer > Produktion europeisk frukt.

Miljö: Meloner är oftast en importvara och därmed ett mindre bra miljöval, i synnerhet vintertid när de kommer långväga från Sydamerika. Det finns svenska växthusodlade meloner sommartid, men beroende på uppvärmning behöver de inte vara ett bättre miljöval än de frilandsodlade runt Medelhavet.


VIKT & PORTIONSVIKT MELONER

Sockermeloner i butik väger vanligen 0,5-1,3 kilo, en vattenmelon 2-4 kilo. Andelen mjukt fruktkött av totalvikten i importerade sockermeloner är 30-40%. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött. En fullt mogen sockermelon, som man kan få i melonens hemländer, har cirka 50% ätbar köttandel. En vattenmelon har större andel ätbart (60%).

 Meloner normtal

Råvikt

Kärnhus

Skal

Hårt kött *)

Ätbart

Portioner

 Sockermelon halvmogen

 750 g

-10%

-25%

-30%

  260 g

  1

 Vattenmelon

3000 g

   0%

-17%

    0%

2500 g

 10-15

*) Importerad melon.

Portionsvikt:  Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av minst 1 kilo. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.


SÅ ANVÄNDS MELONER

Man äter fruktköttet, inte skal och fröhus. Sockermeloner används ofta som förrätt, enkel måltid, i fruktsallader och till dessert. Vattenmeloner mest som förfriskning eller till dessert. Meloner äts huvudsakligen naturell (rå), men också hastigt grillad på spett eller skivad förekommer.

Vissa arter som Armenisk melon (se dito) används i Asien också kokt som grönsak eller inlagd som pickles.

Melonfrön används ibland torkad som snacks eller till smaksättning.

Meloner passar utmärkt till skinka, tärnad i sallader, fruktcocktails och som tillbehör, till exempel halverad och smaksatt med starkvin eller fylld på olika sätt. Salt och peppar passar som smaksättare om melon serveras som förrätt. Som efterrätt gärna tillsammans med annan frukt, glass eller sorbet. Halvera melonen och gröp ut fröhuset, skär i skivor eller gröp ur fruktköttet med en sked. Importerade sockermeloner är sällan helt mogna och det yttre fruktköttet är som regel hårt. Gröper man ur melonen med sked får man bara med mjukt kött.

Klassiska melonrätter:

  • Melon med skinka, gärna lättrökt eller lufttorkad skinka (se dito recept).
  • Melonsallad på olika sätt. Se till exempel recept > Kryddig melonsallad.
  • Grillad melon, se recept > Grillad melon och ananas. Eller på fruktspett, se recept > Grillade fruktspett.
  • Melonsorbet: Melon är vanlig smaksättare av glass och sorbet. Läs mer > Sorbet.
  • Champagnemelon. Via en tratt fyller man på mousserade vin i melonen. Det tar flera dagar att göra (se dito recept).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08

Varianter: Det finns olika varianter av sockermelon med ett mycket stort antal odlade sorter. Varianterna korsas lätt med varandra och nya sorter tas fram kontinuerligt. Melon korsar sig dock inte med vattenmelon. De delas in i sortgrupper enligt nedan.

  • Vild melon (Cucumis melo agrestis) är en ettårig klättrande växt som blir cirka 1½ meter hög. Det är den melon som är mest snarlik det vilda ursprunget med trolig härkomst från västra Asien. Frukten har bitter smak.  

Sortgrupper odlade sockermelon:

  • C. melo var. reticulatus (äkta sockermeloner, nätmeloner, reticulatus = nätliknande) har ett nätliknande skal till exempel och galia. 
  • C. melo var. inodorus (honungsmeloner, inodorus = luktfri) till exempel honungsmelon och piel de sapo.
  • C. melo var. cantalupensis (cantaloupgruppen) har grönt grovt, räfflat skal, inte nätat. Som sådan räknas italienska Cantaloupe och dess japanska variant Yubari King, Persisk melon, franska Charantais och amerikanska Netted gem.
Läs mer

Om prisjämförelser

Sorbet, sherbet, granité

Matbiologi frukt

Produktion europeisk frukt

Om frukt och bär

Bild: Melonodling

Film: When is the honeydew melon ripe?

Film: How to wrap and store melons

Film: How to cut and seed melons

Recept med Meloner

Det finns 24 recept med Meloner