Om Kockskolan

Fotograf/bild: Petter Thoen, Kunskapskokboken

Om Kockskolan

(Om kokkonst, recept och varufakta, Den invandrarvänliga kokboken)

Kockskolan, som är en del av Kunskapskokboken, omfattar allt om mat och matlagning med tillhörande recept. Kockskolan består av tre delar, Kokkonst (= matlagningskunskap), Recept och Varufakta, vilka är intimt samman­kopplade med varandra. I avsnitten om matlagning finns länkar till passande recept och varufakta. I recepten är alla ingredienser klickbara till varufakta och där finns också länkar till passande kunskapsavsnitt i Kokkonst. I Varufakta finns länk till alla recept med varan och länkar till passande avsnitt i Kokkonst.

Omfattning: Kockskolan är Sveriges största kunskapssamling om matlagning och mat. Förmodligen även världens största kunskapskokbok. Hemsidan kan bäst liknas med en utveckling av klassikern Vår Kokbok (läs mer > Vår kokbok), fast 20 gånger större. Så gott som allt som där står finns med i Kockskolan, men så mycket mer. Både antalsmässigt som innehållsmässigt. Vår Kokbok innehåller cirka 1000 unika recept, Kockskolan mer än 4400. Varufakta cirka 450 kortfattade avsnitt, Kockskolan 3500 detaljerat beskrivet. Näringslära och hälsa är kortfattat beskrivet i Vår Kokbok men utförligt avhandlat i Kunskapskokbokens kapitel Dietkoll med över 500 avsnitt.

Indelningsprincip: I Kokkonst redovisas allmänt om matlagning och annat. Matlagning avseende enskild vara redovisas under respektive vara i Varufakta. Söktips: Sätt ordet "om" som prefix (förstavelse) för sökning av allmän information.

Sökmotor: Vi tillämpar inte fritextsökning för att det ger så många felträffar. I stället har vi lagt in allehanda sökord. Det snabbaste sättet att hitta det man söker är att använda "Sök".  Använd som regel "Allt", dels för att informationen kan ligga på en plats man inte förväntar sig, dels för att man hittar annan information som kan vara intressant. Till exempel finns många klassiska recept beskrivna i Kokkonst, men saknas bland Recept.


KOKKONST - Innehåll

  • Kokkonst omfattar 800 kapitel som beskriver hur man lagar, hanterar och förvarar mat i sex ämnesområden - kött, fågel, havet, mejeri, trädgård och spannmål. Dessutom allmänna kapitel om gastronomi och matlagning. Ett kapitel handlar om matsmak alltifrån aromer, grundsmaker och maillard­reaktion, till irritanter, luft- och färgsmak.
  • Ordbok: Kockskolan har den största samling av gastronomiska begrepp som existerar, med förklaring av deras innebörd. Ordboken omfattar allehanda mat- och matlagsningsbegrepp, branschbegrepp, måltids- och receptbegrepp, omdömen mat, liksom måttenheter och vetenskapliga begrepp som berör matlagning. Här finns också en presentation av utmärkta kök och gastronomer.
  • Lexikon: Vi översätter alla matbegrepp och varunamn till världsspråken engelska, franska, italienska, tyska och spanska.
  • Den invandrarvänliga kokboken: Det svåra med kokböcker, om man inte är uppfödd med språket, är just mat­begrepp och varunamn vilka sällsynt förekommer i vanliga lexikon. Hur många svenskar kan tillgodogöra sig en engelsk kokbok trots att vi i allmänhet behärskar språket väl? Eller förstår matsedeln när vi är utomlands? Tack vare bilder och att matbegrepp och varor finns på olika språk är Kockskolan den enda invandrarvänliga kokboken som finns för de som hjälpligt lärt sig tala svenska.


RECEPT - Innehåll

Recept avser matrecept. Drinkar presenteras i eget avsnitt (läs mer > Om Dryck och Drink).

  • Unika recept: Vi bedömer att det finns cirka 5000 särpräglade recept, varav Kockskolan 2017 har över 85% provlagade i eget kök (exklusive medlemsrecept). Vi samlar inte på så många recept som möjligt i avsikt att maximera trafik från sökmotorer, många likartade recept skapar bara förvirring. I stället väljer Kockskolan ut recept för att få med alla varor med alla tillagningssätt.
  • Receptvarianter av unika recept beskrivs ibland i receptens kommentarfält, eller i tillagningsfakta till exempel "Så ugnslagas nötstek".
  • Husmanskost ligger oss varmt om hjärtat. Vi har samlat på oss de flesta svenska sådana, utländska i mindre omfattning (än så länge).
  • Klassiska recept är också något vi engagerat oss i. För respektive vara redovisas klassiska recept med varan. Vi samlar upp historisk bakgrund och skrönor. Exempel: Hur uppstod efterrätten Crêpes Suzette? 
  • Receptsammanställning: Recepten samlas i naturliga receptgrupper. Det är lätt att "botanisera" på hemsidan, att bli inspirerad utan onödig överflödsinformation. Ibland anges i innehållsförteckningen vara till exempel "Oxfilé", ibland tillagningssätt till exempel "Oxgryta" (i stället för grytbitar), allt för att underlätta det man söker. I Kokkonst sammanställer vi olika matslag till exempel i kapitel "Om gröt". Där presenteras 23 klassiska grötrecept, alltifrån vattgröt till uppstekt gröt.
  • Strukturerade recept: Vi skiljer på huvudrätter och tillbehör ("Till maten"). Vi har ett eget kapitel för till exempel såser och röror. Andra ämnesområden är Förrätter, Efterrätter, Baka och Frukost. Recept skall vara logiskt uppbyggda, i punktform, uppställda i arbetsordning och begripliga. Kockar är generellt bra på att laga mat, men usla på att skriva recept. Kockskolan följer en utarbetad mall (läs mer > Så skrivs recept).
  • Vikt- och näringsberäkning: Alla recept (inklusive medlemsrecept) beräknas automtiskt med avseende på tillagad portionsvikt, näringsvärden och GI. Läs mer > Om Dietkokboken.
  • Vi har i ringa omfattning stjärnkockarnas recept. Deras recept fordrar talang, känsla och smaklökar utöver det vanliga. Sådana recept låter sig inte enkelt beskrivas i ord, bara på bild. Vi står för grundkunskaper, talang är medfödd eller förvärvad genom mycken matlagning.

VARUFAKTA - Innehåll

Varufakta avser matvaror. Drycker presenteras i eget avsnitt (läs mer > Om Dryck och Drink).

  • I Varufakta presenteras näst intill alla matvaror och köksartiklar som kan köpas i svenska butiker. Totalt över 3600 olika varor. I butik finns fler artiklar (= sorter, varumärken) men inte fler varor.
  • Innehåll: Presentationen av en vara omfattar varans förekomst och egenskaper inklusive kvalité och smak. Här presenteras också hur varan säljs i butik och hur stor råvikt man bör köpa för att få lagom portiosvikt (= tillagad ätbart vikt). Vi inför successivt varans normalpris i butik, samt vad varan kostar per kilo efter tillagning (= ätbar del), vilket är det relevanta jämförpriset. På sikt inför vi receptens portionspris. Miljö- och hälsoaspekter redovisas, liksom hur varan tillagas på olika sätt. Se till exempel vara > Lax.
  • Ingredienslistan: Utöver varunamnen tillkommer ett stort olika namnvarianter vilka behövs när man skapar recept. Vi har mer än 7000 ingredienser och det är sällsynt att någon artikel saknas vid inläggning av nya recept. Skulle så vara fallet, lägger vi in även dessa. Alla artiklar värdesätts med enhetsvikter, rensfaktor, tillagningseffekt och näringsvärden. Detta är viktigt för att få korrekta portionsvikter, pris- och närings­beräkningar (läs mer > Om Dietkokboken).

Ha en trevlig resa i gastronomins värld, vare sig du är novis eller kunnig. Man kan alltid lära sig något nytt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01

Läs mer

Om kokkonst, gastronomi

Om ordlista och lexikon

Så skrivs recept

Om Dietkokboken

Om Dryck och Drink

Vår kokbok, COOP

Laxar