Sassafras

Fotograf/bild: Will Cook, Carolina Nature

Sassafras

(sassafrasrot, gumbo filé)

Latin: Sassafras officinale

Engelsk översättning sassafras

Fransk översättning sassafras

Italiensk översättning sassofrasso

Tysk översättning Sassafras

Spansk översättning sasafras

Grupper inom
Lagerblad:

Sassafras

Sassafras är en art i familj lagerväxter hemmahörande i Nordamerika. Det är ett upp till 30 meter högt träd, ibland en större buske. Bladen är först håriga, sedan glatta, och har på samma träd ofta mycket olika former.

Gumbo filé består av finmalda sassafrasblad. Gumbo är en klassisk rätt från det kreolska köket i Louisiana. Läs mer > Kreolköket, cajunköket.


SÅ ANVÄNDS SASSAFRAS

Sassafrasblad används som krydda och dess rot har använts inom folkmedicinen. Roten har också använts som öl-, läsk- (root beer) och brännvinskrydda och till rödfärgning av ylle.

Alternativ: Kryddan kan i nödfall ersättas med lagerblad.

Förvaring: Förvaras torrt och mörkt. Lång hållbarhet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-04

Läs mer

Root beer

Kreolköket, cajunköket

Recept med Sassafras

Det finns 1 recept med Sassafras