Svenska mögelostar finns av olika slag. Den vanigaste benämns ädelost, vilket är ett annat namn för blåmögelost.
Ädelost är en svensk variant av Roquefort, men som tillverkas av pastöriserad komjölk. Vid tillverkningen används förutom löpe och mjölksyrakultur även blåmögel (Penicillium roqueforti). Detta tillsätts ystmjölken och växer genom att osten pickas så att syre når ostens inre. Möglet ger osten dess speciella aromatiska smak och utseende.
Ädelost skapades 1934 i Kvibille av dansken Marius Boel, när han köpte mejeriet. Han hade tidigare skapat den danska blå-/grönmögelosten Danablu. Kunskapen om ädelost spreds och tillverkning startade på mejerierna i Säffle, Karlstad, Östersund och Nyköping, men har där numera upphört. Endast Kvibille tillverkar nu ädelost, men många gårdsmejerier tillverkar varianter.
Läs mer
Recept med Nordiska grönmögelostar }
Det finns 20 recept med Nordiska grönmögelostar }
-
Ost- och pepparkaksstubbe (ostefterrätt)
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Renstek med ädelost och glöggfikon
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Sellerisoppa med ädelost och bacon
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Ostbollar rullade i pepparkaka
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Varma smörgåsar - grundrecept
Tid: 10 min (+ 10 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kvibille och pumpernickel med glöggelé
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Paj med räkor och ädelost
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Bluecheesecake med pepparkaka, druvsallad samt balsamicoglaserade valnötter
Tid: 40 min (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Grillade BBQ Wings med ädelostkräm och grönsakssticks (plockmat)
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Tunnbrödscastello
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan