Sevillaapelsin

Fotograf/bild: Film: Euronews, seville orange

Sevillaapelsin

(sevillaapelsin = bitter-sur klassisk marmeladapelsin)

Latin: Citrus aurantium

Engelsk översättning seville orange, bigarade orange = classic bitter-sour marmalade orange

Fransk översättning orange de séville, bigaradier, oarange amer = orange douce-amère classique de marmelade

Italiensk översättning arancio siviglia = arance amare classica di marmellata

Tysk översättning Sevilla Orange = klassische bittersäuerliche Marmeladeapfelsine

Spansk översättning sevilla naranja = naranja agridulce clásica de mermelada

Sevillaapelsin är en bitter-sur apelsin, en sortvariant av pomerans (se dito) som fått sitt namn efter staden Sevilla i södra Spanien . Apelsinen introducerades från Asien i Sevilla på 1100-talet. Frukten är en symbol för staden som har mer än 14.000 träd som kantar Sevillas gator. Se film, klicka på "euronews" under bilden ovan.   
  • Kategori: Storcitrus. Läs mer > Om citrusfrukter.
  • Ursprung: Sevilla Spanien med anor från Asien.
  • Form, vikt: Liten till medelstor, rund vanligen 7-8 centimeter. Vikt 100-200 gram per styck.
  • Skal/färg: Tjockt gul-orange. Gropig struktur. Blommig lätt syrlig arom. Det vita inre skalet är svampigt och bittert.
  • Fruktkött: Saftigt, gul-orange och kärnrik.
  • Mognad: Vinter och tidig vår.
  • Smak: Tydligt bitter-sur. 
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaring: Helst svalt 10-15°C, hållbar upp till en månad. Cirka 1 vecka i rumstemperatur.

SÅ ANVÄNDS SEVILLAAPELSIN


Apelsinen är för bittersur i smaken att ätas som frukt. Används främst till marmelad, klassisk till engelsk marmelad), eller på annat sätt för smaksättning av maträtt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10
Läs mer

Pomerans

Om citrusfrukter

Recept med Sevillaapelsin

Det finns 1 recept med Sevillaapelsin