Porter inklusive stouts är mörkbruna till svartbruna öl, som bryggs med inblandning mörk malt. Öltypen benämns porter i Storbritanien, trots att namnet porter i stort sett utkonkurrerats av stout som namn. Porter som namn finns dock kvar i andra länder t.ex. i Sverige med sin Carnegie Porter.

Karaktär: Porters är medelfylliga till fylliga och medelbeska till beska ales med tydligt rostad smak. Det finns både torra och söta varianter. Klassisk stout av irländsk typ är medelfyllig och har en besk, skarp smak av mörk choklad och svart malt. Humlebeskan bidrar till en sammansatt smak. Klassisk engelsk brown porter är mildare med lite mindre beska och är mindre fyllig. De är bättre "balanserade" än irländsk porter.

Exempel porter: Anchor Porter, Black Boss Porter, Carnegie Stark-Porter, Nils Oscar Rökporter, Oppigårds Starkporter, Samuel Adams Honey Porter. Se Porters & Stouts. 

Exempel stouts: Brooklyn Black Chocolate Stout, Guinness Draught, Guinness Extra Stout, Innis & Gunn Island Cask, Nils Oscar Coffee Stout, St Peter´s Cream Stout. Se Porters & Stouts. 

Passar som njutningsöl, ”mellanmål”, eller efter maten mer än som dryck till maten. Fungerar dock bra till kraftfull och smakrik mat, gärna sötaktig och t.ex. inlagd sill och naturella skaldjur som ostron. De sötare varianterna och Imperial stout kan passa till efterrätter.

Historik
Namnet porter kommer sig av ölets polularitet bland gatu- och hamnbärare på 1700-talet. Porters historia är intimt förknippad med stout (stark), ett ord som användes i kombination med porter t.ex. stout porter (starkporter). Porter omnämns som öl redan i början av 1700-talets England och var sannolikt en lagrad brown ale, vars syfte lär ha varit att fortare bli berusad. I slutet av 1700-talet var alkoholhalten cirka 7%. Under Napoleonkrigen ökade skatterna och alkoholstykan minskades. Det var det första ölet som kunde bryggas i stor skala.

Porter blev enormt populär och producerades med olika stykeklasser benämnda Single Stout Porter, Double Stout Porter, Triple Stout Porter och Imperial Stout Porter. Dessa beteckningar har försvunnit idag och kvar finns begreppen porter och stout, samt namnet Imperial. Bl.a. bytte Guinness´ ”Extra Supirior Porter” namn till ”Guinness Extra Stout” år 1840. Engelska bryggerier använder emellertid fortfarande namnet porter som ett generiskt (samlande) namn för porters och stouts. Så också Spisa.

Porter/stouts omfattar följande öltyper:

* English Brown Porter
* Robust Porter - Baltisk porter

* Imperial (Russian) Stout

* Sweet Stout - Milk Stout, Cream Stout

* Oatmeal Stout

* Irländsk klassisk Dry Stout

* Irländsk Foreign/Export Stout

* Chocolate, Coffe & Oyster Stouts

Läs mer

Om strong (fylliga) ales

Recept med Om porter

Det finns 1 recept med Om porter