Tore Wretman 1916–2003

Tore Wretman 1916–2003

Tore Wretman (1916–2003), restaurangman och kokboksförfattare, hovtraktör 1963, fil. hedersdoktor 1986, professors namn 2000. Medlem i Gastronomiska Akademin och känd från radio i programmet Novisen vid spisen. Wretman byggde från 1940-talet upp ett restaurangimperium i Stockholm med Riche, Operakällaren och Stallmästaregården. Han introducerade det nya franska köket i Sverige, förnyade svensk restaurangkultur och bidrog starkt till att restaurang­yrkets status höjdes. När man hedras med ett eget frimärke har man gjort avtryck i samhället.

Böcker: Tore Wretman har skrivit ett 10-tal böcker varav två fortfarande kan köpas i nytryck nämligen Svensk Husmanskost och Smörgåsbordet. Han medverkade även till framtagandet av den första Bonniers Kokbok publicerad 1960. Den bok som beskriver hans liv heter Mat och minnen. Läs mer via länkar nedan.

Läs mer

Mat och minnen, Wretman

Svensk Husmanskost, Wretman

Bonniers kokbok

Film: Tore Wretman pressar anka på Restaurangakademien

Film: Wretman på Grand

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj