Latin: Phaseolus vulgaris

Engelsk översättning cranberry beans, borlotti, roman bean

Fransk översättning haricot borlotti, rose cocos

Italiensk översättning fagioli borlotto, borlotti, fagioli saluggia

Tysk översättning Borlotti Bohnen

Spansk översättning frijoles borlotti

Borlotto är biologiskt en sortvariant av trädgårdsböna (läs mer> Böna, trädgårdsböna). Härkomst från Colombia som "adopterats" och förädlats av Italien. Det finns olika varianter till exempel Saluggia som är en lokal sort. Borlotto är en böna med lång röd-beige balja som grånar vid mognad, när den torkar. Fröna är blekgula och rödspräckliga. Det rödspräckliga försvinner vid blötläggning i saltvatten och vid kokning. Vanligt förekommande som burkbönor. Se film, klicka på "Ali" under bilden ovan.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 75 gram  = cirka 165 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av kokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Mild, lätt sötaktig med nötsmak. Behaglig mjuk-fast konsistens.
  • Alternativ: Pintobönor, cannellinibönor.
  • Försäljning/säsong: Säljs inte färska, bara torkade eller konserverade.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur. 

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS BORLOTTIBÖNOR

Borlottibönor används som andra bönor, i sallader, soppor, grytor, gratänger med mera. I Italien är det den mest populära bönan. Zuppa frantoiana är klassisk bönsoppa i Toscana (se dito recept). Bönorna är också omtyckta i 
Portugal, Grekland och Turkiet.

Så tillagas torkade bönor:

  • Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagning.
  • Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst.
  • Koktid: Standard 45 minuter. 30-60 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer

Cannellinibönor

Pintobönor

Bönsläktet

Om bönor

Recept med Borlottibönor

Det finns 8 recept med Borlottibönor