Odling finostron på Koster

Odling finostron på Koster

På Koster i Bohuslän finns odling av den europeiska runda ostronet Ostrea edulis som av konässörer anses finare än andra ostron. Än så länge bara ostronyngel till försäljning till odlare, tills vidare inga fullt utvecklade ostron.

Historia: Europeiska ostron fanns förr i riklig omfattning i Nordsjön före 1920, men försvann mestadels därefter på grund av parasiter som tog död på dem. I stället inplanterades andra ostron vilka vi numera är de som hamnar i våra munnar (läs mer > Ostron). Beklagligt tyckte entreprenören och frankofilen Karl-Johan Smedman som inmundigade Ostron på 1990-talet i Lacanau Ocean vid Atlantkusten utanför Bordeaux i Frankrike. Med hjälp av lokal expertis i området startade han  en produktion på Koster i Sverige.

Produktion: Nu är det inte så enkelt att man bara kan plantera ut dessa ostron i havet, för de är tämligen svårodlade, kräver rent vatten och botten (som finns i Koster), rätt salthalt och rätt temperatur för fortplantning (som i Koster är för kallt). Därför har man satt upp en odlingsanläggning av yngel på land, varefter sedan ynglena utplanteras i havet för att växa till sig. Vi på Kunskapskokboken ser fram mot en avsmakning av de färdiga ostronen.

Läs mer, se deras hemsida via länk nedan.
Läs mer

Ostrea Aquaculture