Parmesan ¤

Fotograf/bild: pixabay ¤

Parmesan ¤

(parmesan = italiensk hårdost 2. parmesankräm = riven hårdost med creme fraiche)

Engelsk översättning parmesan = Italian hard cheese 2. parmesan cream = grated parmesan with sour cream

Fransk översättning parmesan = fromage dure italien 2. crème de parmesan = parmesan râpé avec crème fraiche

Italiensk översättning parmigiano, Parmigiano Reggiano 2. crema di parmigiano = parmigiano grattugiato con panna, burro, farina

Tysk översättning Parmesan = italienischer Hartkäse 2. Parmesancreme = geriebener Parmesan mit Sauerrahm

Spansk översättning parmesano = queso duro italiano 2. crema de parmesano = parmesano rallado con crema agria

Parmigiano Reggiano är namnet på "äkta" parmesan och endast ost från regionerna Emilia Romagna, Modena, Mantova och Bologna får bära detta namn, enligt beslut 1954 av den italienska regeringen. Grana Padona är en ost av parmesantyp utanför detta område. Galbani Pastissimo är i sin tur en rivostblandning av dessa båda osttyperna.
  • Ursprung: Parma, Italien.
  • Osttyp: Hårdost av värmebehandlad komjölk. Cirka 32 kilo.
  • Ytskikt:
  • Snittyta: Lätt grynig. Ju äldre desto smuligare vid rivning.
  • Konsistens: Mycket hård, kompakt.
  • Smak: Lätt nötaktig, från mild till kryddig. Ganska salt.
  • Lagring: 1,5 - 4 år.
  • Fetthalt: cirka 30%.
  • Förvaring: Kylskåp. Lång hållbarhet.
Kommentar: Parmesan, med tusenåriga traditioner, är kanske den mest kända matlagningsosten. Knappt någon italiensk måltid passerar utan att parmesan av något slag används i eller på maten. Ostens speciella arom skapas genom lång lagring, minst 1,5 år men upp till 4 år förekommer.

Parmesankniv och kvarn: Det finns speciell kraftig, kort, tvåeggad och spetsig parmesankniv för att bryta loss bitar i mycket hårda, långlagrade parmesaner (se > Andra knivar) och parmesankvarn för att mala den hårda osten (se > Hushållskvarnar).

Crema al parmigiano är en béchamelsås (vit grundsås) med riven parmesan (Se dito recept). I Sverige är parmesankräm vanligen riven parmesan blandat med crème fraiche. En kall kräm. 
Läs mer

Andra knivar

Film: Om parmesan

Film: How to break open a Parmesan

Film: Cestini di parigiani

Film: Rigatoni con crema di parmigiano

Recept med Parmesan ¤

Det finns 175 recept med Parmesan ¤