Kryddmix, kryddrub

Fotograf/bild: Splendid Table

Kryddmix, kryddrub

(kryddblandning, kryddmix, kryddrub)

Engelsk översättning spice mix, spice rub

Fransk översättning mélange d´épices

Italiensk översättning miscela di spezie

Tysk översättning Gewürzmischung

Spansk översättning mezcla de especias

Kryddmix, rub (eng. spice rub, rub = gnugga), vanligen bara kallat rub, är en blandning av torkade kryddor avsedda att gnidas in på kött eller fisk innan tillagning (grillning). Kryddorna är oftast grovmalda, till exempel grovmald peppar till pepparstek. Sammansättningen kan vara nästan vad som helst och grillmästare brukar ha sin egen favoritvariant. Kött med kryddor kan marineras i förväg eller tillagas direkt och kryddorna behålls eller torkas bort innan servering. Det förekommer olika rubs i handeln. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SÅ GÖR MAN EN RUB

I en rub ingår egentligen bara torra kryddor, den skall vara ströbar. Örtbladkryddor, vitlök, matolja och annat "blött" förekommer i vissa recept, men då blir det mer en slags marinad. Alltså är till exempel vitlökspulver att föredra före färsk eller torkad vitlök.

  1. Paprikapulver utgör ofta grunden i en rub. Välj en söt, het eller rökig variant.
  2. Salt kan vara vanligt salt eller annat salt.
  3. Svartpeppar är vanligast i rub, men annan peppar kan också användas.
  4. Socker ger en karamelliserad smak. Det kan vara vitt, brunt eller annat socker (ej syntetiskt socker).
  5. Chili ger sting på kryddningen. Välj rökig chipotle, vanlig chili, ancho, eller kajennpeppar. Torkad chili och chiliflakes måste malas i kryddkvarn eller finmixas.
  6. Andra kryddor: Här kan man välja det mesta enligt egen fantasi och smak. Utöver ovanstående är senapsfrön, vitlökspulver, spiskummin, torkad ingefära, dillfrön, koriander och oregano vanligt.  
  7. Blanda kryddorna och mixa eller stöt i mortel till lagom konsistens. Det får gärna vara lätt grovmalt.

Exempel på rub:

  • En svensk rub (ICA): 2 msk gula senapsfrön, 1 msk örtsalt, 2 msk fänkål, 1 msk timjan, 1 msk hel kummin, 2 msk flingsalt, 2 msk farinsocker. Stöt alla ingredienser utom farinsockret grovt i en mortel. Tillsätt sockret.
  • Basic BBQ-rub (Grillguiden): 1/2 dl brunt socker, 1/2 dl paprikapulver, 3 msk finmald svartpeppar, 3 msk flingsalt, 1 msk (rök-)salt, 2 tsk vitlökspulver, 2 tsk malda sellerifrön, 1 tsk kajennpepparpulver, 1 tsk finmald vitpeppar.
  • North Carolina BBQ Rub (Bbqlovers): 2 msk paprikapulver, 2 msk salt, 2 msk strösocker, 2 msk mald spiskummin, 2 msk mald chili, 1 msk vitlökspulver, 2 msk finmald svartpeppar.
  • Texas Style Rib Rub (Bbqlovers): 5 msk paprikapulver, 3 msk brun farin, 2,5 msk salt, 2,5 msk vitlökspulver, 2,5 msk lökpulver, 1 msk finmald svartpeppar, 1 msk torkad persilja, 2 tsk kajennpulver, 2 tsk mald spiskummin, 1 tsk mald koriander, 1 tsk torkad oregano, 1 tsk mald chili.
  • Curryrub (Matmagasinet): 1 msk hel koriander, 1 msk hel kummin, 2 tsk svartpepparkorn, 2 tsk gurkmeja, 1 tsk gula senapsfrön, 1 tsk torkad ingefära. Krossa i mortel.
  • Anchorub (Arla): 1 msk ancho chili, 2 tsk stark paprikapulver, 1 tsk mald spiskummin, 1 tsk mald ingefära, 1/2 tsk farinsocker, 1,5 tsk salt.
  • Kafferub till nötkött (Bbqlovers): 1 msk finmalt mörkrostat kaffe, 2 tsk gourmetsalt, 1 tsk farinsocker, 1/2 tsk grovmald svartpeppar, 1/2 tsk örtsalt.
  • Fisk- och skaldjursrub (Bbqlovers): 1,5 dl brunt socker, 3/4-dels dl mald svartpeppar, 3/4-dels dl gourmetsalt, 2 msk lökpulver, 2 msk malda senapsfrön, 1 msk torkad dill, 1 msk dillfrön, 1 msk korianderfrön, 1 msk citronpeppar, 2 tsk vitlökspulver.
  • Rub till grillad majs (Bbqlovers): 2 msk mald spiskummin, 2 msk mald chili, 1 tsk salt, 1 tsk finmald svartpeppar, 1 msk limejuice, rumsvarmt smör. Blanda limejuice och smör väl. Pensla majsen och strö över kryddorna.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-04

Läs mer

BBQ-Lovers

Recept med Kryddmix, kryddrub

Det finns 1 recept med Kryddmix, kryddrub