Soppterrin

Soppterrin

(voluthantag)

Engelsk översättning tureen

Fransk översättning soupière

Italiensk översättning zuppiera

Tysk översättning Suppenterrine

Spansk översättning sopera

Soppterrin (fr. soupière) är en finare, större serveringsskål för soppa med lock och två hänklar (= handtag, eller voluthantag = snäck- eller spiral­liknande handtag) och med urgröpning i kanten avsedd för soppslev. Ibland stående på fot och med underfat. Härkomst från Frankrike på 1700-talet. Materialet är som regel porslin.

Terrin (fr. terrine = "lerkärl"): Begreppet soppterrin ("terrin de soupe") används inte Frankrike. En terrin är där en ugnsfast form för tillagning av patéer och annat. Läs mer > Terrin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Läs mer

Terrine

Recept med Soppterrin

Det finns 1 recept med Soppterrin