Hårdtorkat snackskött

Hårdtorkat snackskött

(Torkat kött 1. Amerika: beef jerky, jerk, pemmikan, charqui 2. Afrika: biltong 3. Asien: bak kwa, sukuti, borts 4. Europa: kuivalihaa, korvsticks)

Engelsk översättning Dried meat 1. America: beef jerky, jerk, pemmican, charqui 2. Africa: biltong 3. Asia: bak kwa, sukuti, borts 4. Europe: kuivalihaa, sausage sticks

Fransk översättning Viande séchée 1. Amérique : beef jerky, jerk, pemmican, charqui 2. Afrique : biltong 3. Asie : bak kwa, sukuti, borts 4. Europe : kuivalihaa, sausage sticks

Italiensk översättning Carne secca 1. America: beef jerky, jerk, pemmican, charqui 2. Africa: biltong 3. Asia: bak kwa, sukuti, borts 4. Europa: kuivalihaa, bastoncini di salsiccia

Tysk översättning Trockenfleisch 1. Amerika: Beef Jerky, Jerk, Pemmican, Charqui 2. Afrika: Biltong 3. Asien: Bak Kwa, Sukuti, Borts 4. Europa: Kuivalihaa, Wurststangen

Spansk översättning Carne seca 1. América: carne seca, jerk, pemmican, charqui 2. África: biltong 3. Asia: bak kwa, sukuti, borts 4. Europa: kuivalihaa, palitos de salchicha

Hårdtorkat kött var förr ett sätt att bevara kött efter slakt inför framtida behov. Numera använt som snacks eller som tilltugg till drinken, dock sällan lika hårdtorkat som förr. Förekommer i de flesta länder, men är klassiskt hos nomadbefolkningar. Sådant hårdtorkat kött mjukas upp i lite kokande vatten eller i en gryta (läs mer > Så torkas kött, torkat kött). Nedan ett antal exempel från olika delar av världen.

  1. Amerika: Beef Jerky (bild 1 ovan) är nordamerikanskt skivat, kryddat och hårdtuggat nötkött i små bitar som torkats i svag värme under lång tid. I Västindien benämnd jerk. De nordamerikanska indianer torkade kött kallat pemmikan. Nybyggarna i USA på 1800-talet använde torkat kött på sina långa resor västerut. Det torkade köttet kokades över lägerelden med litet vatten och mjöl eller majsmjöl till en tjock soppa eller gryta. I Sydamerika finns till exempel "charqui" vilket är torkat alpaca- eller lamakött använt av bergsbefolkning i Anderna.
  2. Afrika: Biltong (bild 2) är sydafrikanskt hårdtorkat kött av nöt, vilt eller annat. Förekommer numera även mjuktorkat. Namnet är afrikaanskt där bil = skinka, tong = tunga. Se film via länk nedan.
  3. Asien: Bak Kwa (bild 3) är kinesiskt söt-salt torkad köttfärs. Kan vara av gris-, nöt-, eller fårkött. Smaksätts med soja, socker och andra kryddor. Torkas traditionellt i 50-60°C. Tillagas numera i het ugn till en halvhård variant. Äts som sötsak till te (se film via länk nedan). I Nepal finns Sukuti som är saltat soltorkat eller torkat kött över eld. Mongolerna torkar häst- och kokött kallat Borts.
  4. Europa: Kabanoss (bild 4) är en polsk variant av torkat kött (bild 4). Förr brukade soldatryttarna och fotfolket hänga "kablarna" runt halsen för att användas som snabbmat i fält. Samerna i Norden torkar renkött vilket i Finland benämns kuivalihaa (se film via länk nedan). En modern variant av torkat kött i Sverige är så kallade korvsticks (läs mer > Ölkorv, korvsticks).

SÅ ANVÄNDS HÅRDTORKAT KÖTT

Torkad kött används numera som snacks, till öl på puben, i segelbåten, som energitillskott på fjällvandring och liknande.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03

Läs mer

Så torkas kött, torkat kött

Ölkorv, korvsticks

Film: How To Make Beef Jerky

Film: Kinesisk Bak Kwa - original

Film: Sydafrikansk Biltong

Film: Hemlagad kuivalihaa