Kittost är en form av hårdost, med ett speciellt ytskikt (kitt = "elastisk massa för utjämning av håligheter"). Ytan täcks av rödkittsbakterier och ibland även av mögel. Kittost görs främst på komjölk och kännetecknas av den smidiga blanka ytan som är ljust gul till tegelröd. Beroende på ursprung och mognad varierar de i smakstyrka. Läs mer > Om kittostar.

Svensk kittost förekommer men är inte så vanligt. Klassisk är den svenska kopian av den franska port salut. I Sverige är vi mest vana vid hårdostar som inte ytbehandlas och som vanligen är hårdare än utländska "hårdostar". Som så ofta hittar man de speciella ostarna bland de små producenterna till exempel hos Stafva Gårdsmejeri på Gotland.

Danmark är internationellt känd för sina kittostar och de flesta välkända ostarna i Danmark är just kittostar, till exempel Danbo, Esrom, Havarti och Samsö.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om kittostar

Recept med Nordiska kittostar

Det finns 1 recept med Nordiska kittostar