Pak Choi

Fotograf/bild: Film: Seaspring Seeds, pak choi

Pak Choi

(sellerikål, pak choi, pak tsoi, pak choy, Shanghai bok choy, Så används pak choi)

Latin: Brassica rapa (ssp. chinensis)

Engelsk översättning chinese cabbage, bok choy (US), pak choi (UK), pok choi, Shanghai bok choy

Fransk översättning chou chinois, chou de napa, chou pak choi, bok choy, Shanghai bok choy

Italiensk översättning cavolo cinese, bok choy, pak choi, Shanghai bok choy

Tysk översättning Chinesischer Senfkohl, Chinesischer Blätterkohl, Pak Choi, Pak Choy, Shanghai bok choy

Spansk översättning col china, bok choy, pakchoi, Shanghai bok choy

Sellerikål är mer känd under sitt kinesiska namn pak choi ("vit grönsak"). Det är biologiskt en sortvariant av arten rova och syskon med salladskål och majrova (läs mer > Om kål). Pak choi bildar inte något huvud utan består av en samlad klunga av bladlika stjälkar som upptill breder ut stora gröna blad. Den kan bli upp till halvmetern hög. Ju äldre plantan blir desto mer utbredd blir den. Färgen är vitblek vid roten, ljusgrön längre upp och överst gröna blad. Det finns en variant benämnd Shanghai bok choy ("Shanghai grön") som har vitare stam och mörkgröna skrynkliga blad. Pak choi härstammar från Kina och är särskilt populär i södra Kina, och Sydostasien. Se film, klicka på "Farm channel" under bilden ovan.

  • Vikt: En planta i butik väger vanligen 100-200 gram styck, runt 15 centimeter lång, men kan väga upp till 800 gram. Mini virka 50 gram.
  • Smak: Salladskål är spröd och krispig med mild kålsmak och pepprig ton. Ett mellanting mellan spenat och vattenkastanj men mildare. Bladen har starkare smak än bladstjälken. 
  • Alternativ vara: sallatskål , savojkål, mangold.
  • Försäljning/säsong: Säljs som minivariant (cirka 10 cm) och som ung planta (cirka 15-20 cm).
  • Förvaras i kylskåp, +2 till 4°C helst i öppen plastpåse. Känslig för uttorkning, tryck- och frostskador, samt etylengas. Optimal luftfuktighet 98-100%. God hållbarhet, upp till 2 veckor.

Odla: Pak shoi är lättodlad och är härdig, tål milda vintrar. Den introducerade så sent som på 1980-talet i Sverige.


SÅ ANVÄNDS PAK CHOI


Pak choy äts rå som sallad, men kan även förvällas (hastigt kokas) eller wokas. Går även bra att stuva. Passar bra med andra grönsaker till fisk eller kött. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Läs mer

Om kål

Salladskål

Recept med Pak Choi

Det finns 7 recept med Pak Choi