Latin: Salmonellos

Engelsk översättning salmonella

Fransk översättning salmonelle

Italiensk översättning salmonella

Tysk översättning Salmonellen

Spansk översättning salmonela

Salmonella (Salmonellos) är en bakterie som finns i tarmarna hos en del människor och djur. Det finns över 2 000 olika typer av salmonella, varav ett 20-tal är relativt vanliga i Sverige. Infektion med salmonellabakterier är vanligt över hela världen, Sverige är förhållandevis fredat. I Sverige är färre än en procent av alla livsmedels­producerande djur och livsmedel smittade med salmonella, till skillnad från flertalet andra länder i Europa. Där det är vanligt att till exempel rå kyckling och ägg är förorenade med salmonella. Den vanligaste orsaken till utbrott är smittade livsmedel, men även kontakt med infekterade djur, till exempel reptiler som hålls som husdjur, kan leda till smittöverföring.

Hälsa: Det krävs ofta en hög infektionsdos för att sjukdomssymtom ska uppstå, vilket oftast förutsätter att bakterien har förökats i livsmedlet. Små barn, äldre och immunsvaga är mer mottagliga. Risken i Sverige är liten, men man bör vara mer försiktig vid besök i varmare länder. I Sverige rapporteras cirka 3 000 fall per år, varav cirka tre fjärdedelar är utlandssmittade. Salmonellainfektion klassas som allmänfarlig och skall anmäls till Folkhälsomyndigheten. Vid misstänkt smitta från livsmedel eller vatten ska miljökontoret i kommunen kontaktas så att smittkälla kan spåras.

  • Smittkälla: Smitta uppkommer av livsmedel som inte sköljts eller upphettats ordentligt (över 70°C). Sjukdomen kan överföras mellan djur och människor. Livsmedel som orsakat sjukdom är bland andra kyckling, anka, ägg, nötkött, fläskkött, opastöriserad mjölk och inte minst grönsaker. Salmonella har regelbundet påvisats i importerad rucola. Det största svenska utbrottet på senare tid inträffade 2007 med 179 fall. Trolig smittkälla var importerad babyspenat. År 1953 förekom ett stort utbrott med 9 000 fall och 90 dödsfall.
  • Symtomen är akut insjuknande med magsmärtor, diarré, feber och ibland kräkningar. Följdsjukdomar i form av ledbesvär förekommer. Inkubationstiden är oftast ett till tre dygn.
  • Diagnos: Bakterieodling från avföring. Kan även påvisas i blod och urin.
  • Behandling: Normalt ges ingen antibiotikabehandling, utom vid svår sjukdom eftersom det annars kan förlänga bärarskapet. Vaccin saknas.
  • Förebyggande: Var noga med hygienen. Se till att varan blir väl genomstekt (över 70°C), i synnerhet kyckling utomlands. En smittad bör inte hantera oförpackade livsmedel och att laga mat åt andra personer. Om man arbetar med livsmedel skall man i första hand omplaceras till andra arbetsuppgifter, i andra hand bli avstängd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Läs mer

Folkhälsomyndigheten

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj