Om stärkelsemjöl, redningsmängd

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om stärkelsemjöl, redningsmängd

(matlagningsmjöl, redningsmjöl, gel)

Engelsk översättning starch flour

Fransk översättning farine d´amidon

Italiensk översättning farina di amido

Tysk översättning Stärkemehl. Speisestärke

Spansk översättning fécula de almidon

Stärkelse är en sockerart (läs mer > Stärkelse). Det är växters sätt att lagra energi och motsvarigheten till djurens glukos. Stärkelse finns i alla växter och utvinns genom extraktion (urlakning) till stärkelsemjöl och stärkelsesirap (läs mer > Glukossirap). Vanligt vetemjöl innehåller cirka 70% stärkelse.

Stärkelsemjöl (redningsmjöl): Koncentrerad stärkelse utvinns ur potatis (potatismjöl, sagogryn), majs (majsmjöl, Maizena), vete (matlagningsvete, Idealmjöl), ris (rismjöl), arrowrot, agar, husk, kassavarot, banan med flera växter. Läs mer, se respektive stärkelsemjöl i högerkolumnen.

Förklistring: Det är stärkelsen i mjöl som binder vatten. Upp till 1/3-del av mjölvikten. Degen tjocknar, gelatinerar. Benämns gel (jfr gelé). Processen kallas "förklistring" vilket bland annat sker vid brödbak kräm- och grötkokning, vid redning av såser och soppor, eller när man steker pannkakor. Förklistring och klistring är inte riktigt samma sak, förklistring = vattenupptag, klistring = fästa ihop (läs mer > Om brödbakning matbröd),


SÅ ANVÄNDS STÄRKELSEMJÖL

Stärkelse användas allmänt som förtjockningsmedel vid redning av såser, soppor, stuvningar, grytor, puddingar, bakverk, i korvsmet med mera.


REDNING, REDNINGSMÄNGD

Redning kan ske med vetemjöl, eller med stärkelsemjöl. Åtgången mjöl till redning beror på hur tjockflytande vätskan skall bli, men också på mjölets kvalitet, vätskan konsistens innan redningen och om andra ingredieser har förtjocknings­egenskaper. Det är alltid lättare att späda en för tjock sås än att reda en tunn sås på nytt. Läs mer > Redning av såser och soppor.

Redningsmängd med vetemjöl:

 Vetemjöl till   Per 3 dl vätska ca   Per 1 liter vätska ca
 Tunnare soppa

   5 gram

0,5 msk

  20 gram

0,3 dl

 Fylligare soppa

 10 gram

1,0 msk

  30 gram

0,5 dl

 Tunn sås

 10 gram

1,0 msk

  30 gram

0,5 dl

 Normaltjock sås

 15 gram

1,7 msk

  50 gram

0,8 dl

 Tjock sås

 20 gram

2,3 msk

 70 gram

1,2 dl

 Extra tjock sås

25-30 g

3,0 msk

  80-100 g

1,5 dl

 Sufflébas

 45 gram

5,0 msk

150 gram

2,5 dl

Källa: Matlagning - en handbok. Äldre kokböcker anger ofta högre mängder mjöl.

Redningsmängd matlagningsmjöl:

Stärkelsemjöl är enklare att använda än vetemjöl, det klumpar sig inte så lätt och kan användas direkt i varm vätska. Den högre stärkelsehalten gör att det går åt mindre mjöl än om man använder vetemjöl.


Sås

Stuvning

Kräm

Soppa

 

per 3 dl

per 3 dl

per 3 dl

per liter

 Vetemjöl

1,5 msk

3 msk

3 msk

3 msk

 Idealmjöl

1,5 msk

3 msk

 

3 msk

 Maizena

1,5 msk

3 msk

3 msk

3 msk

 Arrowrot

1,2 tsk

 

 

1 msk

 Potatismjöl

0,5 msk

 

1,5 msk

 

Källa: Producentinformation. Läs mer > Se respektive mjöl i högerkolumnen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09

Läs mer

Arrowrot

Majsstärkelse

Matlagningsvete

Potatismjöl, sagogryn

Övriga stärkelsemjöl

Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Stärkelse

Redning av såser och soppor

Kolhydrater

Sockerarter, sackarider

Glykossirap, stärkelsesirap

Om brödbakning matbröd

Recept med Om stärkelsemjöl, redningsmängd

Det finns 54 recept med Om stärkelsemjöl, redningsmängd