Engelsk översättning white beans 1. navy bean, pearl haricot bean, white pea bean, native beans

Fransk översättning haricots blancs

Italiensk översättning fagiolo bianchi

Tysk översättning weisse Bohnen

Spansk översättning judias blancas

Vita bönor förekommer i olika sortvarianter och storlek. Små är vanligt förkommande konserverade i tomatsås. Klassisk är Heinz baked beans som tillreds av amerikanska Navy beans (läs mer > Baked beans, se film, klicka på "Rehab" under bilden ovan). Vita bönor som säljs i butik brukar inte specificera art och sortvariant. Nedan några olika sorter som är vita bönor.

  • Navy bean är en liten oval sortvariant av arten Trädgårdsböna. Det finns olika varianter av sorten. Namnet för att amerikanska flottan serverat bönorna till sjömännen sedan mitten av 1700-talet. Vanlig som konservvara.
  • Cannellinoböna (vit kidneyböna) är en sortvariant av Trädgårdsböna snarlik Navy bean. Läs mer > Cannellinibönor.
  • Borlottiböna är en sortvariant av Trädgårdsböna vilken är rödspräcklig som rå men blir helt beigevit när kokt. Läs mer > Borlottibönor.
  • Black eye ät en sortvariant av Vignaböna som är vit med ett svart "öga". Läs mer > Black eye.
  • Rosenböna är en sortvariant av arten Löparböna som  förekommer i en vit variant. Läs mer > Rosenböna. 
  • Limabönor är en art i bönsläktet som är en stor variant av av vita bönor. Läs mer > Limabönor.

VITA SMÅ BÖNOR

  • Vikt i butik: 1 dl torkade små bönor = 80 gram = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). 1 dl torkade stora bönor = 65 gram = cirka 150 gram när kokt. 1 dl kokta = 65 gram. Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Bönorna har mild, ganska neutral smak och tar lätt åt sig smak av den mat den lagas tillsammans med. Mjuk konsistens.
  • Alternativ vara: Små och stora vita bönor är utbytbara mot varandra.
  • Försäljning/säsong: Vita bönor säljs torkade eller konserverade inlagda i saltlag eller tomatsås.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur. Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. 

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ TILLAGAS TORKADE VITA BÖNOR

Vita bönor används i grytor, soppor, sallader, biffar, patéer och pajer. Passar som tillbehör till mat, särskilt korv och stekt kött tillsamman med stekt ägg. Ett par konservburkar är alltid bra att ha hemma för tillagning av en snabb enkel måltid. Överblivna kokta bönor fungerar att stekas dagen efter.

Så tillagas torkade bönor:

  • Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagning.
  • Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst.
  • Koktid: Standard 45 minuter. 30-60 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Bönsläktet

Baked beans

Recept med Vita bönor

Det finns 24 recept med Vita bönor