Latin: Prunus domestica ssp. domestica

Engelsk översättning prune plum, sugar plum

Fransk översättning Quetschier, prune de damas

Italiensk översättning fesso? potare?

Tysk översättning Echte Zwetschge, Zwetschke, Zwetsche, zwetschgenkuchen, Powidl, Pflaumenmus

Spansk översättning ciruela pasa

Sviskon är en underart till arten plommon (läs mer > Plommon). Det är ett 6-10 meter högt träd som med tiden får ett utbredd grenverk. Det är en växt som är mer känd för sina torkade frukter än som färsk och benämns då katrinplommon (lilla bilden ovan). Se film, klicka på "Pruneau d´Agen" under bilden ovan. Läs mer > Katrinplommon.

Frukten är ett litet ovalt plommon med blå eller blå-violett färg. Det är en "fristensfrukt", fruktköttet lossar lätt från kärnan (läs mer > Stenfrukters anatomi). Fruktköttet är fast och sötare än hos andra plommon.

  • Utseende/karaktär: Små, ovala plommon med spetsig topp. Färgen är blå-violett. Fruktköttet har fast konsistens, färgen gulgrön, vid mognad gul. Katrinplommon är mjuka och färgen är svart.
  • Vikt i butik: Färsk 30-50 gram/styck. Katrinplommon 8-10 gram/styck.
  • Mognad: Augusti-september.
  • Smak: Söt, sötare än andra plommon, lätt syrlig. Katrinplommon är mycket söta med karamelltoner från torkningen.
  • Alternativ vara: Krikon eller andra plommonsorter. Russin som alternativ till katrinplommon.
  • Försäljning: Förekommer sällsynt som färsk. Torkade säljs förpackade.
  • Förvaring: Färsk som andra plommon. Katrinplommon har mycket lång hållbarhet, flera månader.
Hälsa: Katrinplommon har mild laxerande verkan. Några stycken bruka få igång en tillfälligt trög mage.


SÅ ANVÄNDS SVISKON

Sviskon är traditionellt speciellt omtyckt och använd i Centraleuropa, i de tysktalande länderna, Polen, Tjeckien med flera. Frukten används som bordsfrukt, i maträtter och bakverk. Mest förr, numera främst använd till framställning av katrinplommon. Plommonet håller formen bra i värme och är därför klassisk i plommontårtor till exempel tyska zwetschgenkuchen (se dito recept). I Tjeckien kokas en sylt utan socker och konsistensmedel av plommonet benämnd Powidl (även Pflaumenmus), som kokas i flera timmar under kontinuerlig omrörning. Smaksätts till exempel med citronskal, kanel och rom (se film via länk nedan). Schmootsch är en snarlik sylt från Schlesien i Tyskland. Virket från sviskonträd används till finsnickerier.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer

Katrinplommon

Plommon

Film: Powidl

Recept med Sviskon

Det finns 1 recept med Sviskon