"Äkta" krabbor (Brachyura) är krypande kräftdjur inom ordning Tiofotade kräftdjur, till skillnad från räkor som är simmande kräftdjur. Krabbor har starkt förkortad bakkropp under en stor sköld (carapax) och 5 benpar som alla andra tiofotade kräftdjur. Det finns ett 100-tal familjer med i runda tal 6.700 arter varav 1/3-del är utdöda. Biologiskt råder fortfarande oklarhet mellan forskarna om släktskap och ordning, men oftast indelas krabbor i fyra sektioner varav Eubrachyura är de som kallas äkta krabbor med ett 30-tal familjer där till exempel Krabbtaska ingår. Läs mer > Krabbor.

"Oäkta" krabbor (Astacidea): Astacidea är liksom Brachyura en infraordning inom Tiofotade kräftdjur. Här finns olika krabbor som inte anses äkta, såsom eremit­krabbor (förr kallat eremit­kräftor), porslinskrabbor, trollkrabbor, trollhumrar med flera (fascinerande djur, se filmer via länk nedan). Totalt drygt 2500 arter. Ur matsynpunkt är stora trollkrabbor intressant (eng. King crabs). På svenska Bohuskusten förekommer arten Trollkrabba som inte är kommersiellt eller särskilt matintressant.

Skillnad: Skillnaden biologiskt mellan äkta och oäkta krabbor är att äkta har 6 benpar medan oäkta endast har 4 synliga benpar, det femte paret är förkrympt. Äkta krabbor har tvärställd oval kropp (huvud), alltså krabban är bredare än lång, medan oäkta vanligen har päronformat huvud avsmalnande framåt. Skalet på äkta är vanligen slätt medan oäkta oftast är knöligt, ojämnt.


MATKRABBOR

Kunskapskokboken är inriktad på det fåtal krabbor som främst är intressant ur matsynpunkt. Vi avviker därför från den den komplicerade biologin och delar upp krabbor ovetenskapligt i fyra grupper enligt nedan och bilden ovan.

Jättekrabbor är "oäkta" krabbor med mycket långa ben. Kroppen kan vara stor, men oftast inte större än andra stora krabbor. Klorna är förhållandevis små. Det är framför allt köttet i benen som är eftertraktat.
  • Kungskrabba (Paralithodes camtschaticus) även kallad kamtjatkakrabba med mera är viktmässigt den störta av alla kräftdjur. Den kan väga 14 kilo, mäta 40 centimeter över ryggskölden och ha ben närmare två meter långa. Det är en av de mest fiskade krabborna. Läs mer > Kungskrabbor.
  • Blue king crab (Paralithodes platypus) är syskon och snarlik Kungskrabba men inte lika stor. Båda förekommer i norra Stilla Havet. Läs mer > Kungskrabbor. 
  • Golden King crab (Lithodes aequispinus) är en kusin till nyss nämnda krabbor tillhörande släkte Trollkrabbor. Liknar de andra  och lever i samma område. Läs mer > Kungskrabbor. 
  • Snökrabba (Chionoecetes opilio) ingår i samma familj som ovanstående och snarlik i utseende. Lever på stort djup i nordliga Stilla Havet och Atlanten och är den krabba som fiskas i TV-serien Dödlig fångst (Deliest catch). Kallas snökrabba för att den lever i kalla områden. Läs mer > Snökrabbor.
  • Japansk spindelkrabba (Macrocheira kaempferi) är längdmässigt den största skaldjuret och kan med utsträckta ben bli över 3,5 meter lång. Liksom kungskrabba är det främst benen som äts. Förekommer utanför Japans och Kinas kuster. Läs mer > Spindelkrabbor. 
  • Europeisk spindelkrabba (Maja squinado) liknar den japanska varianten men är lite mindre med kortare ben. Förekommer främst i Medelhavet. Läs mer > Spindelkrabbor.
Stora krabbor är "äkta" krabbor med kraftiga klor varav den en brukar vara större än den andra. De är snarlika varandra och tillhör släkte Cancer som vi valt att kalla taskakrabbor. Läs mer > Taskakrabbor.
  • Krabbtaska (Cancer pagurus) är den krabba som vanligen hamnar på svenska tallrikar. Namnet "taska" för att den ansågs likna en patrontaska (patronväska). Lever i Norra Atlanten ner till spanska kusten och i Nordsjön. Läs mer > Taskakrabbor.
  • Dungeness crab (Cancer magister) är syskon till och snarlik krabbtaska. Lever i nordöstra Stilla Havet från Alaska ner till Nedre Kalifornien. Läs mer > Taskakrabbor.
  • Jonah crab (Cancer borealis) är en lite mindre variant av taskakrabba som lever i västra Atlanten utmed Kanadas och Nordamerikas kust. Läs mer > Taskakrabbor.
Stora simkrabbor avviker från andra stora krabbor i det att det bakre benparet är tillplattade vilket gör att de kan ta sig fram simmande. De lever i varmare eller tropiskt vatten på 0-100 meters djup. Fyra arter tillhör de mest fiskade krabborna i världen. Läs mer > Simkrabbor.
  • Gazami crab (Portunus trituberculatus) är den mest fiskade krabban i världen. Liknar krabbtaska men är mindre. Lever i västra Stilla Havet från Japan till Nya Zeeland och västerut till Indiens östra kust. Läs mer > Simkrabbor.
  • Blue swimming crab (Portunus pelagicus) är en variant av Gazami som lever i västra Stilla Havet från Japan till Australiens nordkust. Läs mer > Simkrabbor.
  • Amerikansk blåkrabba (Callinectes sapidus) lever på Atlantens västsida från Nova Scotia i Kanada ner till Argentina. Läs mer > Simkrabbor.
  • Mangrove simkrabba (Scylla serrata) förekommer i samma vatten som Gazami i Stilla Havet från södra Japan till till Australien och i Indiska oceanen bort till Madagaskar. Den gräver gärna ner sig i lerig botten och kallas därför också "mud crab". Läs mer > Simkrabbor.
  • Strandkrabba (Carcinus maenas) är en liten simkrabba som förekommer i östra Atlanten, Nordsjön och Kattegatt. Den har ringa matvärde, men andra liknade krabbor har lokal betydelse i till exempel Asien. Läs mer > Strandkrabbor. 
Sötvattenskrabbor lever i bräckt vatten (flodmynningar), vattendrag och sjöar. Det finns minst 1300 arter. Förekommer främst i subtropiska eller tropiska områden, i regnskogar, på savanner och i bergsområden. Har ibland stort lokalt matvärde till exempel ullhandskrabban i Kina.
  • Europeisk sötvattenskrabba (Pontamon fluviatile) är en sötvattenskrabba som lever i Medelhavet. Förr en eftertraktad matkrabba. Numera utrotningshotad. Läs mer > Sötvattenskrabbor.
  • Kinesisk ullhandskrabba (Eriocheir sinensis) är en art bland många så kallade ullhandskrabbor. Namnet för dess ullhårsliknade klor. Förekommer från Vladivostok i Sibirien till södra Kina, men har inplanterats på andra områden och är en invasiv art i Europa. Anses vara en delikatess i Kina.Läs mer > Sötvattenskrabbor.
  • Kokoskrabba (Bingus lato) är ett exempel på andra "landkrabbor". Det är en stor krabba som bland annat livnär sig på kokosnötter och som kan klättra upp i palmerna. Läs mer > Sötvattenskrabbor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02
Läs mer

Krabbor

Film: Eremitkrabbor

Film: Porslinskrabbor

Film: Trollkrabba

Film: Coconut crab and other erimete crabs

Recept med Matbiologi krabbor

Det finns 2 recept med Matbiologi krabbor