Latin: Carcinus maenas

Engelsk översättning green crab, shore crab

Fransk översättning crabe enragé

Italiensk översättning granchio verde

Tysk översättning Gemeine Strandkrabbe

Spansk översättning cangrejo de mar común

Strandkrabbor kallas ofta de små krabbor man kan hitta i strandkanten. Det är inget biologiskt begrepp. I själva verket är de flesta krabbor strandkrabbor som ofta befinner sig på grundare vatten och emellanåt även besöker land (se film, klicka på "Wilderness Food" under bilden ovan). Det är verkligen ingen dålig måltid flickan tillagat på stranden.

Strandkrabba 
(Carcinus maenas) är en liten simkrabba (läs mer > Simkrabbor) med sköldlängd max 6 centimeter. Den lever på 0-200 meters djup, dock vanligen runt 6 meter. Förekommer i östra Atlanten och Nordsjön inklusive Kattegatt, från mellersta Norges kust och södra Islands ner Portugals kust och Afrikas nordöstra kust. Delvis i Östersjön utmed svenska kusten upp till Stockholm, samt från Danmark till Polen. Strandkrabba lever även i andra delar av världen tack vare inplantering. I Nordamerika, Sydafrika och Australien.


SÅ ANVÄNDS STRANDKRABBOR

Strandkrabbor är ofta en viktig näringskälla för kustnära befolkning i Asien, Afrika och Sydamerika. Kan dock inte köpas i svenska butiker, så man får själv plocka dem i strandkanten. Krabborna kan bräseras i vin och lök ungefär som musslor, stekas i smör och kryddor eller friteras i olja. Kan smaksättas med ingefära, vinäger, vitlök och kryddor enligt egen smak. Tillagas tills skalen blivit rödbruna. När man äter dem bryter man upp ryggskalet och tuggar, suger och spottar ut skal.  Vill man slippa tugga på skal kan man koka dem till en god krämig soppa på liknade sätt som en hummer- eller kräftsoppa (se dito recept). 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12
Läs mer

Krabbor

Simkrabbor

Matbiologi krabbor

Film: Butterd garlic shore crabs with ginger