Golden syrup

Fotograf/bild: Daring Gourmet

Golden syrup

(golden syrup (gyllene sirap) = klassisk engelsk smakrik sirap)

Engelsk översättning golden syrup, light treacke = classic English tasty syrup

Fransk översättning golden syrup (sirop doré) = sirop savoureux anglais classique

Italiensk översättning golden syrup (sciroppo d´oro) = sciroppo gustoso inglese classico

Tysk översättning golden syrup (goldener Sirup) = klassischer englischer leckerer Sirup

Spansk översättning golden syrup (jarabe dorado) = jarabe sabroso clásico inglés

Golden syrup ("gyllene sirap") även kallad light treackle (treacle = svart sirap, se dito) är en klassisk engelsk bärnstensfärgad sockerrörssirap. Konsistens och utseende liknade flytande honung.  Består av socker, vatten och citronsyra.
  • Omvandling: 1 dl = 140 gram. 100 g = 0,7 dl.
  • Smak:  Smakrik med tydlig smörig, karamelliserad smak.
  • Alternativ vara: Honung, majssirap, ljus sirap. 
  • Försäljning: Sällsynt förekommande i Sverige, vanlig i engelskspråkiga länder.
  • Förvaras som annan sirap i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Historia: Sirapen skapades av kemistbröderna Charles och John Eastick, Abraham Lyle & Sons 1885. De experimenterande fram denna sirap från den bittra restprodukten melass vid sockertillverkning och saluförde den som Golden syrup. På plåtburken finns en bild på ett lejonkadaver med en bisvärm runtomkring med undertexten "ur det starka kom sötma". Texten alluderar på kapitel 14 i Domarboken i Gamla testamentet där Simson som dödat ett lejon och senare finner bin och honung i djuret. Simson gjorde en gåta vid ett bröllop: Ur ätaren kom kött och ur den starke kom sötma. Kanske en lite långsökt slogan för dagens avbibelfierade konsumenter.  
År 1904 registrerat som varumärke och 2006 noterad i Guinness rekordbok som världens äldsta varumärke. 


SÅ ANVÄNDS GOLDEN SYRUP

Sirapen används till olika bakverk, desserter och drinkar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer

Sirap

Svart sirap

Honung

Majssirap

Ljus sirap