Appenzeller Classic

Fotograf/bild: Schweizerkäse

Appenzeller®

(Schweizisk kittost av komjölk, Schweizisk AOP-ost, Appenzeller Classic, Appenzeller Surchoix, Appenzeller Extra, Appenzeller Bio, Appenzeller Balance, Appenzeller viertelfett räss, Appenzeller Fondu)

Appenzeller är en hård, rund ost som tillverkas i Appenzeller-regionen nära gränsen till Österrike. Det är en kittost med sjuhundraåriga anor från medeltiden som speciellt uppskattades av munkarna på Saint Gallenklostret. Numera produceras den på 65 bymejerier. Det finns flera varianter, nedan beskrivs Appenzeller Classic.
  • Osttyp: Kittost av opastöriserad komjölk.
  • Ursprung: Appenzell, Schweiz. Ursprungsskyddad EU-ost.
  • Tillverkning:
  • Form: Rund. Vikt cirka 7 kg.
  • Användning: Osten smälter väldigt bra och är tacksam för gratänger och fondue. Passar även på ostbrickan.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Kitt av vitt vin och kryddor som ger en gul-ljusbrun färg.
  • Snittyta: Matt guldgul. Rundpipig med få hål.
  • Konsistens: Hård.
  • Smak: Kraftig, fruktig smak. Liknar Gruyère. Den har en stark ladugårdsarom.
  • Lagring: Minst 3 månader.
  • Fetthalt: Helfetsost, 31%.
  • Förvaring: +2°C till 8°C. Hållbar 30 dagar. eller mer.
  • Kommentar: Classic känns igen på silvrig etikett. A. Surchoix (guldetikett) är en kryddigare variant med mognad minst 4 månader. A. Extra (svart etikett) är en extrakryddig ost som lagras minst 6 månader. A. Bio (grön etikett) är en ekologisk variant av Classic. Även Surchoix finns som ekologisk. A. Balance och A. viertelfett räss är lågfettsprodukter. Appenzeller (kort & gott) är en Classic med korttare lagringstid (10 veckor). Slutligen A. Fondu avsedd till ostfondu (se dito). Läs mer > Schweizerkäse, länk nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om kittostar

Så används ost }

Om ostfondue

Appenzeller hemsida