Taleggio

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Taleggio

(Italiensk kittost av komjölk, stinkost)

Taleggio är en ost med anor från romartiden producerad i Taleggio-dalen i Bergamoprovinsen i Italien. Numera tillverkas osten i många delar av Lombardiet. 
  • Osttyp: Kittost av pastöriserad komjölk eller opastöriserad komjölk.
  • Ursprung: Lombardiet, Italien. Ursprungsskyddad av EU.
  • Tillverkning: Kittost av pastöriserad komjölk. Se film på hemsidan (länk nedan).
  • Form: Fyrkantig (~2x2 dm) platt cirka 5 cm hög. Vikt runt 2 kilo.
  • Användning: Används som dessertost och till matlagning. Passar riven i sallader. Den smälter väl och kan användas i risotto eller polenta.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Tunn, ljusorange eller ljusbrun skorpa med partier av gråbrun mögel.
  • Snittyta: Vit till halmfärgad med några små hål. Tät textur.
  • Konsistens: Halvfast. Osten är smidig och smälter lätt i munnen.
  • Smak: Frisk, svagt syrlig och viss sötma. Lång eftersmak. Aromen består av russin, nötter och syrliga citroner. Utmanande stalldoft. Gårdsproducerade ostar har kraftigare smak än mejeritillverkade.
  • Lagring:
  • Fetthalt: 27%
  • Förvaring: +2°C till +8°C.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om kittostar

Så används ost }

Taleggio hemsida

Filmato Ufficiale Consorzio Tutela Taleggio

Recept med Taleggio

Det finns 2 recept med Taleggio