Limburger

Fotograf/bild: Cheese Notes

Limburger

(Belgisk kittost av komjölk, stinkost)

Limburger är en klassisk belgisk ost med en kraftigt genomträngande lukt ("stinkost"). Jerome K. Jerome sägs ha haft Limburger i tankarna när han i sin berömda bok ”Three men in a boat” låter gräva ner en ost i närheten av en badort, som sedan blir berömd för sin "starka" luft. I en skämtteckning i slutet av 1800-talet av OA (Oscar Andersson): Sedan den kräsne kunden ratat utbudet beordrar osthandlaren sitt biträde "Ta å släpp lös limburgaren".
  • Osttyp: Kittost av pastöriserad komjölk.
  • Ursprung: Den är ursprungligen en ost från hertigdömet Limburg i nuvarande Belgien och Tyskland. Numera sker den mesta produktionen i Tyskland.
  • Tillverkning: Anses svår att tillverka. Den kladdiga ytan skall torkas av ofta.
  • Form: Rektangulär.
  • Användning: Som smörgåspålägg, gärna i tjocka skivor på rågbröd med lökskiva. Utmärkt god att värma (bild ovan) och servera som dessert.
  • Passande dryck: Svart kaffe eller lageröl.
  • Ytskikt: "Kittig", rödbrunaktig. Förpackas i papper eller folie.
  • Snittyta: Gul, kompakt. Grynpipig.
  • Konsistens: Mjuk, smöraktig. Mogen ost är bredbar.
  • Smak: Smakrik med viss sötma. Den påminner om Tilsit men är betydligt aromstarkare. Lukten kommer från en bakterie som är densamma som orsakar illaluktande fötter. Lukten attraherar (malarie-)myggor enligt en studie 1960.
  • Lagring: Mogning i hög fuktighet i 2 veckor, sedan eftermogning 1-3 månader. Under den första månaden är osten fast och smulig liknande fetaost. Sedan blir den allt mjukare för att efter två månader vara smidig och krämig. Därefter bildas den ökända lukten.
  • Fetthalt: Helfet ost, 28%.
  • Förvaring: i +2°C till +8°C.
  • Kommentar: Limburger är inspirationskälla till Port Salut-osten, som skapades på 1860-talet i ett franskt kloster.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Port du Salut

Om kittostar

Så används ost }