Havtorn

Fotograf/bild: Film: Blue Forest Plants, seaberry

Havtorn

(havtornssläktet 1. havtorn, havstörne, finnbär, silverbuske, Recept havtornssill)

Latin: Hippophae 1. Hippophae rhamnoides

Engelsk översättning sea-buckthorns 1. common sea-buckthorn, seaberry

Fransk översättning 1. argousier

Italiensk översättning 1. olivello spinoso

Tysk översättning 1. Sanddorn, Fasanenbeere, Haffdorn, Seedorn

Spansk översättning 1. espino amarillo, cambrón

Havtornssläktet (Hippophae) består av 7 arter tillhörande familj Havtornsväxter (läs mer > Matbiologi frukt), varav arten havtorn är kulinariskt intressant. På engelska benämns släktet "sea-buckthorn", till åtskillnad från släktet Elaeagnus (Silverbuskar) i samma familj som benämns "true buckthorns" (äkta havtorn). Havtorn förväxlas ibland också med arter inom släktet Arctostaphylos (Mjölonslätet) tillhörande familj Ljungväxter.


HAVTORN

Havtorn (Hippophae rhamnoides) är en lövfällande buske som växer i täta bestånd över stor yta. Den blir 2-4 meter hög, vid gynnsamma förhållanden kan den bli ett litet träd. Rotsystemet består av en central rot som når ungefär en meter ned i marken. Dessutom upp till tio meter långa kryprötter som växer strax under markytan som ger markskott med nya buskar. Stam och grenar har grov brun eller svart bark och är försedd med tornar (eng. spines "taggar"). Bladen är lansettlika (= tvåeggad kniv) blekt och silvrigt gröna. Den blommar på bar kvist tidigt på våren. Blommorna är mycket små, knappt märkbara.

Förekomst
: Havtorn är hemmahörande i de tempererade områden i norra och mellersta delarna av Europa och Asiens fastland, varifrån den inplanterats i länder som Japan, Nordamerika, Bolivia och Chile. Arten förekommer särskilt kustnära och på öar, men också på flodbäddar, kullar och bergssluttningar. Växten behöver mycket ljus och är ganska konkurrenssvag, trängs ut av andra buskar och träd i tätare miljöer inåt landet. Den tål både hög värme (40°C) och stark kyla (-40°C). Arten odlas främst i Kina men också i Mongoliet, norra Indien och på annat håll.
  • Biologi: Skenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Eventuellt från Tibets sluttningar.
  • Frukt: Bäret är orange vid mognad, stort som ett rönnbär, 6-9 millimeter, mjukt och saftigt.
  • Mognad: Frukten mognar under sensommaren. Försök til en Flora 1806: "blifwa de af frosten rödlätta, och förlora tillika af sin sträfwa syra liksom slån".
  • Smak: Sötsyrlig smak.
  • Alternativ vara: Slånbär, rönnbär.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande i handeln. Kan köpas som koncentrerad saft.
  • Förvaring: Svalt och torrt. Kan frysas.
Hälsa: Frukten är särskilt rik på C-vitamin (120 milligram C-vitamin per 100 gram bär).


SÅ ANVÄNDS HAVTORN

Frukten äts inte naturell utan användas till gelé, marmelad och saft. Kan användas som smaksättare av mat till exempel vid sillinläggning och av likör (t.ex. Bols Sea Buckthorn) eller glögg (t.ex. Blossas årgångsglögg 2007). Frukt, blad och unga skott kan användas till färgning. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03
Läs mer

Havtornssaft

Matbiologi frukt

Film: About Sea Bucktorn

Recept med Havtorn

Det finns 4 recept med Havtorn