Vild ärt, åkerärt

Fotograf/bild: Handbok Alternativ.nu

Vild ärt, åkerärt

(1. vild ärt 2. foderärt, gråärt, åkerärt, pelusker, släpärter 3. delade ärter)

Latin: 1. Pisum sativum var. elatius 2. Pisum sativum var. arvense

Engelsk översättning 1. wild pea 2. field pea, dun pea, kapucijner pea, winter pea (AU) 3. split peas

Fransk översättning 1. pois sauvage 2. pois fourrager, pois des champs 3. pois cassés

Italiensk översättning 1. pisello selvatico 2. pisello foraggero 3. pisello spezzato

Tysk översättning 1. wilde Erbse 2. Ackererbse, Futtererbse, Felderbse, Peluschke 3. Schälerbsen, gespaltene Erbsen

Spansk översättning 1. guisante silvestre 2. guisante de campo 3. guisantes partidos

Vild ärt (Pisum sativuk var. elatius): Anmodern till dagens odlade ärter tros vara en art benämn elatius med troligt ursprung från den "bördiga halvmånen" (från Egypten till Irak). Det finns ett stort antal sortvarianter vilda ärter hemmahörande i Medelhavsområdet, genom Mellan Östern bort till Turkmenistan. Dessutom förvildade odlade varianter runt om i världen. Läs mer > Om ärter.

Gråärt (Pisum sativum var. arvense) även kallad foderärt eller åkerärt, är en odlad variant av arten ärt och den som mest liknar vilda ärter. Det finns olika varianter bland annat en tysk benämnd "pelusker". Det är en liten mörkgrå, ibland blåprickig och blåsvart ärta, mindre än en vanlig gul ärta. Blommorna är oftast tvåfärgade i rosa och violett. Det är en härdig ärtväxt som tål kyla bra och därmed en ört som odlades i förr i Norden. På 1500-talet en viktig näringskälla för människor runt om i Europa i form av ärtsoppa. Maldes också till mjöl. För många en gröda som höll svälten utanför dörren i svåra tider. Numera främst en foderväxt för husdjur. Växten innehåller garvsyra som gör att de svartnar vid kokning.

  • Split peas (delade ärtor): Torkade gröna och gula åkerärter brukar skalas, poleras liknande ris för att ta bort "silverhinnan" och sedan splittras/delas på mitten utmed "hjärthinnan" genom att utsätta dem för tryck. Sådana torkade ärter behöver inte blötläggas och tillagningstiden kortas. De blir "krämigare". I England är Split pea soup klassisk maträtt. Ärtorna kokas i buljong tillsammans med rotsaker, grönsaker, lök, kryddor och med eller utan fläsk. Frankrikes motsvarighet benämns Potage saint Germain (se recept Split pea soup). Delade gröna eller gula ärter ingår i många länders klassiska rätter.
  • Släpärt är ett gammalt namn på omogna (färska) kokta åkerärter som äts genom att dra ärtbaljan genom munnen mellan tänderna ("släpa") så att ärtorna blir kvar i munnen. Detta för att ärtbaljan är för seg att ätas och att detta var det lättaste sättet att få ut ärtorna.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06
Läs mer

Om ärter

Recept med Vild ärt, åkerärt

Det finns 1 recept med Vild ärt, åkerärt