Tallrikar

Tallrikar

(1. tallrikar 2. sopptallrik 3. konsommékopp 4. snigeltallrik 5. ostrontallrik, 6. kuverttallrik)

Engelsk översättning 1. plates 2. soup plate 3. consommé cup 4. snail plate 5. oyster plate

Fransk översättning 1. assiettes 2. assiette creuse 3. tasse de consommé 4. assiette d´escargot 5. assiette d´huîtres

Italiensk översättning 1. piatti 2. piatto fondo 3. tazza di consommé 4. piatto lumaca 5. piatto ostrica

Tysk översättning 1. Teller 2. Suppenteller 3. Consomé Tasse 4. Schneckenteller 5. Austerteller

Spansk översättning 1. platos 2. plato de sopero 3. plato consomé 4. plato de caracol 5. plato de ostras

Tallrik är enligt Svenska Akademien ett "runt, något fördjupat måltidskärl som ut­gör under­lag för mat­portioner ofta med brätte runt den fördjupade delen; ofta av porslin".

Historia: Tallrikar använde man i antikens Rom och på andra platser runt medelhavet. Överklassen åt ofta på silvertallrikar. Vanligt folk åt på trä- eller terrakottafat. Ordet tallrik kommer från italienskans tagliere som betyder skärbräde. Från yngre fornsvensk tid talade man om talerk, vilket ursprungligen var en liten tallrik. I medeltidens Sverige använde man oftast en brödskiva som tallrik ("bröddisk"), eller en lång träskiva ("trädisk") som 2-3 personer lade på knäna ("långtallrik"). Mer sällsynt förekom runda tallrikar av trä, tenn och silver. På 1600-talet började de keramiska materialen att ersätta trä- och metalltallrikar. Det är också på 1600-talet som den djupa tallriken uppstår, från att man tidigare åt soppa ur gemensam bunke. Begreppet att "bryta taffeln" (avsluta måltiden, läs mer > fest, bankett) innebar för att ta bort "plattan" (tallriken). Källa: Jan-Öjvind Swahn, Mathistorisk Uppslagsbok.

  1. Tallrik (fr. assiette): Större flat och rund tallrik används till huvudrätt (mattallrik), mindre sådana som efterrättstallrik. En svensk "assiett" är en liten rund tallrik, vanligen använd som efterrättstallrik, till kaffet eller drinken för kakor och drinktilltugg. På finare middagar ofta placerad till vänster om maträttstallriken avsedd för portionsbröd (läs mer > kuvertdukning).  En fransk assiette kan vara stor mattallrik eller liten sådan.  , tallerk.
  2. Sopptallrik (fr. assiette creuse = djup tallrik) används till soppa och andra "vattniga" maträtter. 1735: Flickan försökte snörpa ihop sin milsbreda mun och låta sina sopptallrikar till ögon se sentimentala ut. 
  3. Konsommékopp (fr. tasse de consommé) är en sopptallrik modell tekopp med två handtag, så att man enkelt kan dricka soppan utan sked. Läs mer om konsommé > Klar buljong.
  4. Snigeltallrik är speciellt anpassad för att servera sniglar. Tallriken, som skall vara av ugnssäkert material (porslin, metall), består vanligen av 6 stycken gropar, vilket är en lagom förrättsportion. I groparna placeras snäckor eller sniglar med vitlökssmör eller liknande. Tallriken ställs in i het ugn och kan serveras när dessa är genomheta (se recept > Escargots ā l´ail). I brist på sådan tallrik kan man använda ett tjockt lager grovt salt på ett eldfast fat att ställa snäckorna på. Som bestick finns särskild snigeltång (se > Speciella bestick). Läs mer > Snäckor, sniglar.
  5. Ostrontallrik är en annan specialanpassad tallrik. Den brukar bestå av 6 fördjupningar som håller de kantiga ostronen på plats (läs mer > Ostron). I brist på sådana kan man lägga ostronen på fat med krossad is, vilket dessutom håller läckerheterna kalla. Se också ostronrecept via länkar till höger om bilden ovan.
  6. Kuverttallrik är en undertallrik i silver, tenn, keramik och liknande, som mattallriken ställs ovanpå. Används på finare middagar. Läs mer > kuvertdukning.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Snäckor, sniglar

Speciella bestick

Ostron

Mathistorisk Uppslagsbok

fest, bankett

Recept med Tallrikar

Det finns 10 recept med Tallrikar