Så tillagas ostron

Fotograf/bild: Japanese Cooking 101, kaki fry

Så tillagas ostron

(naturella ostron, kokta ostron, stekta ostron, grillade ostron, friterade ostron)

Ostron äts mestadels naturell, men kan också kokas, stekas, ugnslagas, grillas och friteras. Klassiskt är till exempel grillade ostron à la Rockefeller och friterade Angels om horseback. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden. Läs mer > Så öppnas ostron.

  • Naturella ostron: Ostron öppnas med ostronkniv och lossas från sitt skal. Serveras med citronklyfta. I Frankrike också med en vinägrett med finhackad schalottenlök (läs mer > Om mignonette), vitt bröd och på klassiskt vis också en stekt, långsmal korv. Se recept > Ostron naturelle.
  • Kokta ostron: Ostron kan lättkokas till exempel ingående i en soppa. Se recept > Havsbondens soppa.
  • Stekta ostron: Ostron kan lättstekas i matolja eller smör. Se recept > Smörstekta ostron.
  • Ugnslagade ostron: Öppnade ostron liggande i halvt skal med garnityr kan gratineras i hög värme (~230°C). Tips: Häll (grovt) salt på plåten eller skrynklad aluminiumfolie så att ostronen står stadigt. Saltet kan återvändas. Se recept > Oysters Kirkpatrik.
  • Grillade ostron: Oöppnade ostron kan grillas i sina skal (se recept > Grillade ostron), eller i en skalhalva. Se recept > Oysters Rockefeller.
  • Friterade ostron: Ostron kan friteras till exempel inrullad i bacon (se recept > Angels on horseback), eller paneras och friteras. Se recept > Kaki Fry.

I ostronens förlovade land Frankrike finns det inte helt oväntat ostron tillagade på allehanda sätt. De mest kända klassiska ostronrätterna är trots detta förmodligen två amerikanska rätter, nämligen Oysters Rockefeller och Oysters Kilpatrik. 

  • Oysters Rockefeller är gratinerad ostron på skal  toppad med brödsmulor och en hemlig grön sås. Se recept > Oysters Rockefeller original.
  • Oysters Kirkpatrick/Kilpatrik är gratinerade ostron med bacon, worcestershiresås och ketchup. Det finns många varianter. Originalet tros även innehålla finhackad grön chilipeppar och riven hårdost. Namngivet efter överste John C. Kirkpatrick som var hotellchef på Palace Hotel i San Fransisco 1894-1914. Läs mer, se recept > Oysters Kirkpatrik.
  • Huitres gratinées de Catherine är gratinerade ostron med vitlökssmör och en skvätt champagne eller torrt vitt vin tillsatt.
  • Brochettes d´huîtres (fr. ostronspett) är pocherade (lättkokta), rensade ostron på spett med grönsaker, fläsk och annat.
Servering: Lägg upp på fat eller tallrik. För att få ostronen att stå still och rakt kan man ställa dem på krossat is (naturella) vilket också håller dem kalla, på en hög av blöt salt, eller veckad stanniol/aluminiumfolie. Det finns också speciella tallrikar för ändamålet om man är ostronälskare (se > Tallrikar). En liten gaffel eller ostrongaffel används som bestick (se > Speciella bestick).

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02
Läs mer

Så kokas skaldjur }

Så pannsteks skaldjur }

Så grillas skaldjur }

Så friteras skaldjur

Så ugnslagas skaldjur }

Ostronkniv

Så öppnas ostron

Om mignonette

Film: Pannstekta ostron

Recept med Så tillagas ostron

Det finns 9 recept med Så tillagas ostron