Ugnsspett

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ugnsutrustning

(ugnsgaller, stekvagga, ugnsspett, Rengörning ugnsgaller)

Ugnsutrustning är i första hand ugnsplåtar och ugnsgaller, men kan också vara hjälpverktyg av olika slag, eller samma grytor och pannor som man använder på spisen, förutsatt att de är ugnssäkra. Tänk t.ex. på att pannor med trähandtag inte kan ställas in i ugnen. Läs mer > Grytor, Stekpannor.

Stekvagga är ett ställbart galler som håller steken, fågeln e.d. på plats ovanför ugnspannans botten.

Stekspett (bild ovan) för ugn är ett stativ med stödvinge med vertikala spett. Används till att ugnssteka eller grilla rotfrukter t.ex. bakpotatis eller grönsaker, kycklingdelar, frukt m.m.

Det finns även annan specialutrustning för ugn, som kycklingställ och formar för köttfärslimpa.

Rengörning ugnsgaller: Först och främst, rengör gallret efter varje tillagning så blir det lättare. Fettet bränner fast ytterligare vid varje användning. Eftersom man inte gör det får man slita lite mer senare. Enklaste sättet är att använda Svinto (varumärke), men det innehåller starka lösningsmedel och stålull som sliter lite grann på materialet. Gallret håller förmodligen i 5 år eller mer i alla fall. Plasthandskar bör användas. Baksidan på en kniv är också användbart för de svåraste fläckarna.

Läs mer

Ugnar

Grytor ¤

Stekpannor