Basilika

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Basilika

(basilika, söt basilika, genovesebasilika = färsk eller torkad örtbladkrydda, storbladig basilika, kungsört, vildmejram, basilisk)

Latin: Ocimum, Ocimum Basilicum

Engelsk översättning basil, sweet basil = herb/spice, fresh or dried leaves

Fransk översättning basilique, basilic doux = herbes/épice, feuilles fraîches ou séchées

Italiensk översättning basilico, basilico dolce, Genovese basilico, Gigante basilico = erba/spezie, foglie fresche o secche

Tysk översättning Basilikum, süsse Basilikum = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter

Spansk översättning albahaca, dulce albahaca = hierba/especia, hojas frescas o secas

Basilikasläktet, basilikor (Ocimum = "att lukta") omfattar ett 60-tal arter inom familj Kransblommiga växter. De är ettåriga örter eller buskar hemmahörande i tropiska och subtropiska områden i Afrika, Asien, Mellan- och Sydamerika. Arten Basilika (O. Basilicum) är den mest välkända och den vi använder flitigt i våra kök. En variant är Thaibasilika (O. basilicum thyrsiflora , läs mer > Thaibasilika). Tulsi "helig basilika" (O. tenuiflorum) är en indisk art (läs mer > Tulsi, helig basilika), som flitigt används i Sydostasien.

Historia: Ordet basilika kommer från grekiskans basileus i betydelsen kunglig (basilinna = drottning, basiliké stoá = kungligt motagningsrum och förebild för kristna kyrkor = basilikor, basilika). Örten fick sitt namn för att den var förbehållen de förnämsta i antikens samhälle. Örten ansågs bota dödliga angrepp från det mytologiska odjuret basilisk, som var en orm med huvud av en tupp. Den kläcks ur ett tuppägg som ruvas av en padda och dess blick och andedräkt är dödande. I den kristna konsten symboliserar den djävulen. Basilisk förekommer även i Harry Potters sagor. I folktron har basilika många hälsobringande egenskaper och det förekommer fortfarande att örten tros lindra ormbett. Inom hinduismen är arten tulsi en helig växt som används i religiösa ritualer och som medicinalväxt.


Basilika, söt basilika (Ocimum basilicum), är en av världens äldsta och mest omtyckta kryddor. Det finns ett 40-tal varianter av arten med olika färg, smak och personlighet. Thaibasilika är en av dem. Andra basilicum vi ibland stiftar bekantskap med kan vara kanelbasilikan och lime-/citronbasilika. Basilika är speciellt framträdande i det italieska köket och den klassiska varianten benämns genovesebasilika, tillika den vi finner mest på svenska butikshyllor.

  • Smak: Den klassiska genovesebasilikan har karaktärsfull citronarom och lavendelliknande doft. Till pesto brukar italienarna använda den bittrare sorten Gigante. Det finns basilika med smak av citron, anis och kanel.
  • Alternativ vara: Basilika är svår att ersätta med annan krydda.
  • Försäljning/säsong: Odlad i kruka säljs året om.
  • Förvaring: Avklippt basilika förvaras stående i vatten, helst svalt. Hållbarhet upp till en vecka. Basilika i kruka behöver mycket vatten. Den är känslig för kyla, men kan frysas in. Basilika lämpar sig inte att torkas till krydda.

Odla: Så frön inomhus tidigt på våren. Man kan odla basilika på soligt och vindskyddad friland i Sydsverige en varm sommar. Det är lättare att odla i kruka inomhus eller på balkong. Jorden måste vara både fuktig (får aldrig torka ut), lätt, väldränerad och lite mer näringsrik än för andra kryddväxter. Basilika i kruka innomhus håller flugorna på avstånd. Läs mer > Odla basilika. 


SÅ ANVÄNDS BASILIKA

Det är de späda, färska bladen som används som krydda. Basilika passar väl till tomaträtter (mozzarella med tomater och basilika är en klassiker), sallader, omeletter, fiskrätter, fläskkött, kalvkött och kyckling, samt självklart till pizza och pastarätter. Basilika tillsammans med vitlök fungerar alltid. Kokt eller stekt basilika tappar mycket smak. Bäst är att äta den färsk eller tillsätta den så sent som möjligt i anrättningen. Basilika är starkt förknippad med maträtter i franska Provence, italienska Ligurien där pesto är ett måste (läs mer > Pesto). De flesta basilikasorterna är känsliga för värme, men den heliga indiska basilikan tulsi är inte god rå, utan måste stekas ordentligt för att aromerna skall framträda. Ur växten pressas också en väldoftande gul olja som används vid parfym­tillverkning och för att smaksätta likörer  exempelvis Chartreuse och hostmedicin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-04

Läs mer

Odla basilika

Thaibasilika

Färdig oljepasta, pesto

Tulsi, helig basilika

Recept med Basilika

Det finns 213 recept med Basilika