Dariolform

Matformar

(dariolform, geléform, puddingform, glassbomsform, ringform)

Engelsk översättning dariole moulds

Fransk översättning moules dariole

Italiensk översättning stampi da dariole

Tysk översättning Dariole Formen

Spansk översättning dariole moldes

Grupper inom
Matformar:

Aladåbformar

Mat i form tillhör mer dåtid än nutid. Patéer, mousser, aladåber, glassbomber och fruktgeléer var vanliga förr. Snabbköket har fått dessa rätter att stryka på foten. För alla dess klassiska rätter krävdes (krävs) speciella formar numera vanligen tillverkade i aluminium, men förr ofta i koppar för att dessa material snabbt reagerar på värme och kyla.

  • Dariolform är en liten rund portionsform med hög, svagt sluttande kant (mugg). Dariol kan också vara rätt tillagad i sådan form. Passar till smårätter och efterrätter.
  • Fantasiformer - fiskliknande form för fiskpaté eller en fruktgelé, hjärtform för romatiskt lagda kockar etc.
  • Gelé- och puddingformar - skålformade kärl som ger vackert mönster åt anrättningen.
  • Glassbombsform - större rund (kupolformad) fryskärl med lock, för att unvika iskristaller vid infrysning.
  • Ringformar - formar som saknar skarvar och är avsedda för savariner, babakakor o.d.
  • Pajformar se > Pajformar
  • Brödformar se > Brödformar, plåtar
  • Bakformar, tårtformar se > Kaformar, tårtformar
Läs mer

Bakformar, kakformar ¤

Brödformar

Pajformar

Recept med Matformar

Det finns 4 recept med Matformar