Latin: Salvia Hispanica

Engelsk översättning chia seed

Fransk översättning graine de chia

Italiensk översättning semi di chia

Tysk översättning Chiasamen

Spansk översättning chia semillas

Chia (Salvia Hispanica) är en ört inom släkte salvia med troligt ursprung från regionen Chiapas i södra Mexico och intilliggande Guatimala. Fröna sägs ha ingått i Aztekernas kosthåll. Numera odlas örten för frönas skull i många andra mellan- och sydamerikanska regioner, liksom i andra länder. 2008 var Australien största producent. Örten kan bli metern hög och får parvisa, mörkgröna blad cirka 6x4 cm. Blommorna är vita eller rosa. Fröna är mycket små liknande vallmofrön fast mindre. Benämningen ”Chia” kommer från ett ord som ursprungligen betyder ”oljig”. Lägger man chiafrön i blöt bildas en geléartad klar hinna runt fröna.

  • Vikt/omvandling: 1 dl väger 65 gram.
  • Smak: Mildare variant av vallmofrön.
  • Alternativ vara: Vallmofrön som smaksättare och garnering.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om. Hittas lättast i hälsokostbutiker.
  • Förvaras mörkt och svalt.

Hälsa: Chiafrön är rika på Omega-3, fiber och protein. Fröna hyllas i hälsokostbranschen för allehanda hälsobringande egenskaper. 


SÅ ANVÄNDS CHIAFRÖN


Chia odlas för frönas skull, men också chiaskott äts liknande alfalfa. Traditionellt har hela frön eller malda till mjöl använts tillsammans med majsmjöl i bröd och bakverk. Tillsammans med juice eller vatten konsumeras de som dryck (chia fresca). Uppblötta i vatten (1:9) får fröna geléartad konsistens och kan anvädas i gröt. Strö frön över frukostflingor, eller blanda ner dem i yoghurten eller gröten tillsammans med andra nötter och frön. Det går också bra att strö frön över salladen, pastan eller använda dem i brödbak eller som garnering av bröd.

Recept med Chiafrön

Det finns 3 recept med Chiafrön