Rotpersilja

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rotpersilja

(persiljerot, Så tillagas rotpersilja)

Latin: Petroselinum crispum ssp. tuberosum

Engelsk översättning parsley roots

Fransk översättning racines de persil

Italiensk översättning radici del prezzemolo

Tysk översättning Wurzelpetersilie

Spansk översättning raíces del perejil

Rotpersilja är en underart av växtarten persilja, med ursprung från Medelhavsområdet där den växer vilt. Den liknar palsternacka, men är mindre och inte så grovt uppbyggd. Blasten blir 3-4 dm hög, roten cirka 1,5 dm lång. Det är främst roten, som har ett vitt saftigt kött, som används i matlagningen. Bladen kan används som persiljekrydda.

  • Smak: Roten har saftigt kött som smakmässigt påminner om rotselleri med persiljeton.
    Bladen har tydlig persiljesmak.
  • Kockskolans matupplevelse (1-5): En god, användbar rotsak, väl värd att användas ofta (3,5).
  • Alternativ vara: Rotselleri, palsternacka, kålrabbi.
  • Försäljning/säsong: Färsk persiljerot säljs året om, men främst som svenskodlad under augusti till mars.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C i 2-4 veckor. Ej i plastpåse. Trivs i fuktig sand på sval och frostfri plats, jordkällare eller liknande. Går bra att frysa in.
  • Optimal lagring: Temperatur 2°C, luftfuktighet 95%, lagringstid 3-8 månader. 

Köpråd: Vi bör äta mer rotsaker och persiljerot är ett bra alternativ. Nyttig smalmat, gott, mycket prisvärt och skonsamt för miljön.

Hälsa: Rotpersilja är rik på mineraler och vitaminer.

Odling: Rotpersiljan odlas på samma sätt och under samma förutsättningar som palsternacka. Den är mycket köldtålig. Rotpersilja skördas sent på hösten.

Miljö: Rotpersilja odlas på friland vilket miljömässigt är bättre än växthusodlade grönsaker.


VIKT & PORTIONSBERÄKNING ROTPERSILJA

Normalvikt i butik: En normalstor rot i butik väger drygt 100 gram (70-150 gram).

Ansa: Skala med potatisskalare eller skär bort fula partier med kniv. Skär bort blastfästet.


Vara

Råvikt st

Rens

Tillagning

Tillagad

av råvikt

Rotpersilja styck

110 g

-25 %

-10 %

75 g

68 %


Portionsberäkning: Rotpersilja brukar utgöra del av tillbehör där andra ingredienser/rotsaker ingår. En rotpersilja (100 gram) per portion är ett generellt riktvärde. Beräkna 200-250 gram om ensamt tillbehör.



SÅ ANVÄNDS ROTPERSILJA

Rotpersilja kan användas som andra rotfrukter - som riven råkost, till soppor, grytor och gratänger, eller kokt som ensamrätt eller tillbehör, då gärna med smält smör till. Tunt hyvlad är den god att fritera. Bladen kan användas på samma sätt som bladpersilja och är vackra som dekoration.

SÅ TILLAGAS ROTPERSILJA

Kokt rotpersilja: Rotpersiljan sjudes i lättsaltat vatten. Tärnad eller skivad kan de ingå i rotsaksgrytor eller som smaksättare i köttgrytor. Tillsammans med andra rotsaker t.ex. potatis och lök, kryddor m.m. tillreder man en karaktärsrik soppa.

Koktid: Hela cirka 10 minuter, tärnade cirka 5 minuter.

Stekt rotpersilja: Tärnad rotpersilja kan råstekas eller wokas och vara en del i en vegetarisk pytt. Riven kan den med fördel ingå i vegetariska biffar och skivad kan den paneras och stekas försiktigt.

Ugnslagad rotpersilja: Rotpersilja passar väl som ingrediens i gratänger.


Friterad rotpersilja: Hyvlade flarn är goda att fritera och andvända som smakdekoration till rätter, eller lätt saltade som snacks. Se recept > Friterade rotfrukter.

Läs mer

Palsternacka

Rotselleri ¤

Bild rotpersilja

Recept med Rotpersilja

Det finns 8 recept med Rotpersilja