Färdig gelé

Färdig gelé

Gelé är enligt Svenska Akademin en "mer eller mindre stelnad, halv­genom­skinlig, dallrande massa vanligen av frukt­saft, kött- eller fisk­spad". Sägs det bara "gelé" i recept avses som regel frukt- och bärgelé. Består av fruktsaft blandat med socker som stelnat med eller utan stabiliserings­medel. Det är enkelt att göra hemlagad gelé för den som har tillgång till råvarorna. De flesta frukter och bär kan geleas. Vanligast är dock vinbärsgelé och av frukt främst äpple. Klassisk är också tranbärs- och rönnbärsgelé. En engelsk klassiker är mintgelé. mer > Om gelé. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Karaktär och smak: Geleig konsistens, mycket söt smak.
  • Omvandling: 1 dl = 130g. 100g = 0,75 dl.
  • Alternativ vara: Sylt eller marmelad.
  • Försäljning: Säljs konserverad vanligen i glasburk. Främst röd och svart vinbärsgelé, äppelgelé, rönnbärs- och tranbärsgelé. Ibland andra lite lyxigare (dyrare) geléer ofta i mindre burkar, till exempel sherrygelé, muscatgelé, vitlöksgelé (?), mintgelé med flera.
  • Jämförpris: Lågt till mycket högt. Vinbärsgelé 30-70 kr/kg, EKO 65-100 kr/kg. Rönnbär 50-80 kr/kg. Lyxvarianter 300-600 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Mycket lång hållbarhet. Öppnad burk flera veckor i kylskåp, oöppnad burk månadsvis, även i rumstemperatur. Vid lång liggtid kan medföra gelén kristalliseras (sockrar sig).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04

Läs mer

Om gelé

Högt och lågt jämförpris

Om prisjämförelser

Recept med Färdig gelé

Det finns 53 recept med Färdig gelé