Vinäger kan tillverkas av all slags jos från frukt och bär, alltifrån vindruvor till svarta vinbär, ananas och tomat. Josen jäses till alkohol som suras till vinäger (läs mer > Om vinäger). Framställning av vinäger från vindruvor och frukt sker främst i Europa och särskilt av finare sådan. Mest i Italien. I första hand röd- eller vitvinsvinäger, men också balsamvinäger, sherryvinäger och äppelcidervinäger. I Mellanöstern framställs av tradition vinäger av dadlar. Persimoner används i Sydkorea, i Kina gojibär, kiwi i Nya Zeeland och så vidare. Smaken varierar med vald råvara och framställningsmetod. Det finns enkla och det finns fina vinäger vilka lagras på  ekfat under många år för att utveckla smakerna.

Vinvinäger är en vattenlösning med 5-8% ättiksyra och diverse smakämnen (flavonoider, fenolsyror, aldehyder) beroende på råvara. En vinäger med 5% ättiksyra har pH ~2,4 vilket är likvärdigt med nypressad citron (läs mer > sur smak, surhet). Se recept, klicka på "recept till höger om bilden ovan. 

  • Röd- och vitvinsvinäger är den vinäger som används mest i matlagning. Läs mer > Vinvinäger, röd och vit.
  • Balsamvinäger är en sötare och smakrikare vinäger som passar väl till att smaksätta sallader och andra smårätter. Det finns också speciellt exklusiv balsamvinäger. Läs mer > Balsamvinäger.
  • Sherryvinäger är liksom balsamvinäger en exklusivare vinäger. Läs mer > Sherryvinäger.
  • Äppelcidervinäger: Utöver vindruvor är äpple den vanligaste frukten som används i Europa till vinäger. Läs mer > Äppelcidervinäger. 
  • Övriga vinägervarianter, se > Övrig vinäger.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11

Läs mer

Äppelcidervinäger

sur smak, surhet

Om vinäger

Film: Homemade vinegar

Film: 3 Ways to Use Sherry Vinegar

Recept med Frukt- och vinvinäger

Det finns 319 recept med Frukt- och vinvinäger