Ursprung: Ile-de-France, Frankrike. AOC 1980. Detta är den ursprungliga brieosten med anor från 700-talet. Namnet från klostret Reuil-en-Brie. Det finns en mångfald kopior producerade i olika länder t.ex. dansk brie.

Osttyp: Vitmögelost av opastöriserad komjölk. Rund, platt och stor, ca 36 cm i diameter.

Ytskikt: Naturlig vit mögelskorpa.
Snittyta: Beige, lätt gulaktig.

Konsistens: Mjuk.

Smak: Kraftfull. Den perfekta aromen beskrivs som "en del konjak och en del tryffel".

Lagring: 

Fetthalt: 28%.

Förvaring:

Kommentar: Det gäller att äta eller rättare sagt njuta en Brie i rätt tid. När den är fullmogen måste den ätas. Fransmännen säger att en god Brie bör sakta sippra fram – inte rinna. Aromen beskrevs en gång som ”en del champinjon, en del grädde, en del cognac, en del jord ... med en aning tryffel ... och något av doften hos mogna Anjou-päron”.

Historia: Efter napoleonkrigen samlades Europas diplomater till en kongress i Wien 1814-15, den s.k. Wienkongressen, för att säkerställa ordningen på kontinenten. Även Sverige var med i denna illustra församling. Vid ett gastronomiskt samtal mellan de två ledande politikerna, diplomaten Talleyrand från Frankrike och furst Metternich från Österrike, påstod den förre att ingen ost i världen kunde mäta sig med den franska Brieosten. Understödd av andra diplomater förslog då Metternich att varje land skulle anskaffa sitt lands bästa ostar och att man därefter skulle anordna en ostbedömning. Bedömningen kom till stånd och mer än 60 sorters ost från olika länder prövades av en särdeles kunnig (dock ej auktoriserad!) och distingerad jury. Resultatet blev att alla bedömare, inkl. Metternich, gav segern till Brie de Meaux och krönte den till ostarnas konung. Källa: Ostforum.