Kvibille Ädel }

Fotograf/bild: Älskade Ost *

Kvibille Ädel }

(Gräddädel, Ädel Special)

Ursprung: Kvibille i Halland, Sverige. Tillverkas i olika varianter: Kvibille Ädel, Gräddädel, Ädel Special, Calvados­ädel och Whiskyädel. Tillverkning sedan 1934.

Osttyp: Blå-(grön-)mögelost av pastöriserad komjölk.

Ytskikt/Snittyta: Kantfri. Vit med grönmögelfläckar.

Konsistens: Krämig.

Smak: Stark, salt. Kraftigare vid längre lagringstid.
Gräddädel: Fylligare. Special: Extra krämig.
Whisky & Calvadosädel: Whisky resp. calvadossmak.

Lagring: 5 veckor mognadskällare.

Fetthalt: 30%. Gräddädel 36%. Special 45%. Lätt 17%.

Förvaring: +2-8°C. Hel ost hållbar i 3 mån. Bitar 2 mån.

Kommentar: Dessert-, påläggs- och matlagningsost.
Passar bra på pepparkaka eller pumpernickel.

Recept med Kvibille Ädel }

Det finns 18 recept med Kvibille Ädel }