Färdig filodeg

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig filodeg

(Om filodeg, Så tillreds filodeg)

Filodeg är papperstunn deg av vetemjöl, vatten, matolja och salt, som vid gräddning blir luftigt och mycket frasigt (läs mer > Om filodeg). Degen används till pajer, piroger och andra maträtter, liksom till desserter och bakverk. En asiatiskt motsvarighet (won ton) tillagas av rismjöl som främst används till vårrullar (läs mer > Färdig vårrulledeg). Det finns färdig filodeg i rulle att köpa i butik. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan

  • Vikt/format: Lövtunna ark, standardmått 33x43 centimeter. Plattorna skall vara mjuka och smidiga.
  • Smak: Brödsmak.
  • Alternativ vara: Vårrulledeg, smördeg.
  • Försäljning: Säljs vanligtvis som färskvara, 6 ark 20x50 cm.
  • Jämförpris: Butikspris 50-75 kr per kilo.
  • Förvaring: I frys 6 månader. Tinad förpackning hållbar cirka 3 dagar i kylskåp. Känslig för uttorkning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-01

Läs mer

Färdig smördeg

Färdig vårrulledeg, dumplingsdeg

All slags deg ¤

Om filodeg

Film: Hemlagad filodeg

Film: Hemlagad filodeg 2

Film: Industriell tillverkning filodeg

Film: Balkan Burek - hemlagad smaksatt filodeg

Film: Albanian Meat Burek

Film: Turkisk baklava

Recept med Färdig filodeg

Det finns 19 recept med Färdig filodeg